evakuacija stanovništva

VATRENA STIHIJA: Talijanski vatrogasci bore se s požarima blizu Catanije, požari i u Turskoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Talijanski vatrogasci drugi dan zaredom bore se protiv požara na Siciliji, koji su već doprli do grada Catanije, središta istoimene pokrajine, zbog čega su stanovnici bili primorani napustiti svoje domove, a lokalna zračna luka privremeno je zatvorena.

Vatrogasci su na Twitteru objavili da su u posljednja 24 sata u raznim dijelovima Sicilije izveli 250 operacija gašenja, od čega 50 samo u Cataniji. Sicilijanski grad, poznat po baroknoj arhitekturi, smješten je na istočnoj obali otoka na padinama Etne.

Požari su zahvatili područje Catanije koje gleda prema moru, poharavši pritom lokalno ljetovalište La Capanninu. Na fotografijama s plaže objavljenim na društvenim mrežama vide se izgorjeli suncobrani i ležaljke.

Uz temperature koje su dosegnule i 40 Celzijevih stupnjeva, vrući vjetar je pospješio širenje požara po cijelom otoku. Lokalni mediji izvješćuju o velikim požarima i u pokrajini Palermu.

Početkom tjedna požari su zahvatili različite dijelove južne Europe, uključujući Španjolsku i južne regije Turske te su poharali talijanski otok Sardiniju.

Da bi ukrotila požare na Sardiniji, Italija je bila primorana zatražiti pomoć Europske unije, koja je u ponedjeljak onamo poslala četiri kanadera. Iz opožarenog područja evakuirano je više od 350 ljudi. 

Požari i dalje haraju Turskom 

Gotovo stotinu požara buknulo je ovaj tjedan u dijelovima južne i zapadne Turske, u kojoj su širenje vatre pospješili vrućina i jak vjetar. Broj smrtno stradalih u požarima u Turskoj u subotu je porastao na šest, a dva vatrogasca izgubila su život nastojeći staviti pod kontrolu požar u Manavgatu, objavio je turski CNN.

Na satelitskim je snimcima vidljiv dim požara u Antaliji i Mersinu koji se proširio sve do Cipra, udaljenog oko 150 km. U vrućim ljetnim mjesecima požari su uobičajeni na jugu Turske, no lokalne vlasti kažu da su zadnji požari zahvatili puno veće područje nego ikada dosad.

S obzirom na smrtonosne toplinske valove, poplave i šumske požare koji su česti u cijelom svijetu, sve je više poziva međunarodne zajednice da se poduzmu hitne mjere koje će pridonijeti smanjenju emisije ugljičnog dioksida, zbog čega nam se planet zagrijava.

Turski ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli rekao je da je u posljednja četiri dana u zemlji izbilo ukupno 98 požara, od kojih je 88 pod kontrolom.

Požari i dalje haraju južnim obalnim pokrajinama Adanom, Osmanijom, Antalijom, Mersinom i zapadnom obalnom pokrajinom Muglom, popularnim ljetovalištem domaćih i stranih turista u kojoj su ovaj tjedan neki hoteli evakuirani. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum