SAN FRANCISCO

Očekuje se širenje kalifornijskih požara zbog munja i jaka vjetra

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Drugi i treći najveći požar u kalifornijskoj povijesti prema očekivanjima sljedećih će se nekoliko dana proširiti jer se nad zemljom kreće nova grmljavinska fronta stvarajući munje i jak vjetar bez kiše.

Nacionalna meteorološka služba izdala je crveni alarm za velike dijelove sjeverne i središnje Kalifornije koji je stupio na snagu u nedjelju prije zore.

Oluje bi mogle izazvati nove požare i rapidno širenje već postojećih, loša vijest za vatrogasce koji su već sada preopterećeni.

Gasitelji su se u nedjelju borili s opasnim požarima od planina Santa Cruz do vinskog područja i šire koristivši kratka povoljna razdoblja u vremenskim uvjetima da zauzdaju buktinje koje su većinom izazvale munje.

Izgorjelo je 1,3 milijuna hektara samo u mjesec dana, prema analizama The Los Angeles Timesa, zapanjujuće mnogo tako rano u požarnoj sezoni.

U 2019. je izgorjelo oko 259.000 hektara, prema podacima nacionalnog vatrogasnog centra u Idahu, premda je to slijedilo nakon razmjerno vlažne zime.

Širom Kalifornije "preko 14.000 vatrogasaca nalazi se  na prvoj liniji više od dvadeset velikih požara ili skupina požara", rekao je Jeremey Rahn, iz kalifornijskoga centra za zaštitu od požara, na nedjeljnoj konferenciji za novinare.

Požari uključuju i požarnu stihiju nazvanu LNU koji je sa blizu zahvaćenih 348.000 hektara drugi po veličini požar u kalifornijskoj povijesti. Požarna stihija SCU trenutno gori na površini većoj od 339.000 hektara, ona je treća po veličini u povijesti.

U požarima LNU u okruzima Napa, Sonopa, Lake, Solana, Yolo i Colusa  smrtno je stradalo četvero ljudi, uništeno je 871 kuća i drugih zgrada, do nedjelje navečer  je 21 posto stavljen pod kontrolu.

Vatrogasci rade na tome da uspostave čistine kako bi usporili širenje požara prije grmljavinske oluje, ali su rekli da stanovnici toga područja moraju biti spremni na evakuaciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater