KAOS U SRBIJI

Svi tvrde da netko namjerno radi nerede da bi Vučićeva policija mogla razbijati glave, ALI SE NE ZNA TOČNO TKO. Istovremeno, koronavirus odnosi REKORDAN BROJ ŽRTAVA

| Autor: Ivor BALEN
(EPA)

Napadnuti glumac Sergej Trifunović tvrdi da nerede izaziva desničarska udruga za zaštitu životinja Levijatan, a vođa Levijatana mu poručuje da je bolestan i tvrdi da nerede provociraju radikalni ljevičari iz Antife * Beogradski list Danas tvrdi da nerede "kuhaju" određene navijačke frakcije i pripadnici tajnih službi, a bivši policajac Vladimir Savić kaže da nema sumnje da provokacije izaziva jedinica OPA (Odjel za posebne akcije) MUP-a Srbije

U Srbiji je u četvrtak navečer održan treći prosvjed za redom i prvi koji je prošao manje-više mirno. Prosvjedovali su uglavnom mlađi ljudi. Stoga je u petak glavna tema ponovo postao koronavirus, koji u toj zemlji odnosi sve više života i stvara sve veće probleme. Jučer je u jednom trenutku po broju umrlih od korone (18) Srbija, skupa s Ukrajinom, bila treća najgora u Europi, nakon Rusije (174) i Velike Britanije (48).

Istovremeno, predsjednik Aleksandar Vučić jučer je bio u Parizu, na skupu o Kosovu, gdje su ga također dočekali prosvjednici koji su mu poručili da je on - Vućić - pravi Covid Srbije!

Kad nema predsjednika, glavna u državi je premijerka Ana Brnabić. Ona je jučer održala dramatičnu konferenciju za novinare.

- Danas je najgori dan. Htjela sam građanima Srbije obratiti se, a ne da dajemo priopćenja. U protekla 24 sata 18 osoba je preminulo od koronavirusa, 130 osoba je na respiratoru i od 8.646 testiranih imamo 386 novozaraženih. I dalje je daleko najkritičnija situacija u Beogradu, zatim Šabcu, Kragujevcu i Novom Pazaru, rekla je Brnabić i potom dodala da brojke rastu i u ostalim zemljama u okruženju, primjerice Hrvatskoj, gdje je zabilježeno 116 slučajeva.

- Zaista se moramo ponovno uključiti u ovu borbu svim snagama koje imamo. Rekordan je broj preminulih u 24 sata. Približavamo se najgorim parametrima iz travnja. Najgori dan od početka borbe bio je 12. travanj kada smo imali 146 na respiratoru. Po broju novozaraženih 16. travanj, 445. Ako ovako nastavimo uskoro ćemo stići te brojeve, rekla je Brnabić i zaključila:

- Nećemo prezati od bilo kakvih mjera, bilo kako restriktivnih, da bi sačuvali zdravlje i živote ljudi. Moje je mišljenje da bi najefikasnija mjera bila uvođenje izvanrednog stanja, u tome se slažem s predsjednikom Vučićem, dakle zabrana kretanja vikendom, rekla je, dodavši da nije vrijeme za prosvjede i da su prosvjedi neodgovorno okupljanje ljudi i neozbiljno ponašanje.

Razgovor o Kosovu

Predsjednik Vučić je u Parizu rekao da je spreman za razgovore s Kosovom, ali ne i na ultimatume i maksimalističke zahtjeve Prištine. Riječ je o virtualnom summitu kojeg su organizirali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron, a sudjelovao je i premijer Kosova Avdulah Hoti.

Razgovori Srbije i Kosova zaustavljeni su krajem 2018. kada su Kosovari uveli 100-postotne carinske pristojbe na robu iz Srbije, kao reakciju na to što Srbija sprečava primanje Kosova u međunarodne organizacije. Beograd je nastavak dijaloga uvjetovao ukidanjem pristojbi, što je i učinjeno.

Vučić je prenio da Kosovari traže očuvanje teritorijalnog integriteta, trajno uzajamno priznanje, članstvo Kosova u UN-u te da članice EU-a priznaju Kosovo. Dvojica čelnika dogovorila su se da će nastaviti razgovore uskoro.

No Vučiću nije bilo ugodno u francuskoj prijestolnici jer su ga tamo, ispred veleposlanstva Srbije u Francuskoj, dočekali studenti iz Srbije s jasnom porukom. "Ti si Covid Srbije".

Tko provocira policiju?

Sergej Trifunović, poznati srpski glumac koji je u srijedu navečer ozlijeđen u prosvjedu, rekao je u razgovoru za N1 da su desničari, Levijatan (srpska udruga za zaštitu životinja čiji članovi također gaje desne stavove, op. a.) i ostali "državni elementi" ti koji se ubacuju u prosvjede i provociraju sukobe policije s građanima.

Međutim, vođa Levijatana Pavle Bihali kaže da njegovi nisu bili ni blizu Trifunovića.

- On je bolestan. Udario ga je neki fotoreporter, rekao je Bihali, koji pak tvrdi da nerede stvaraju pripadnici Antife, dakle ne ekstremni desničari, nego ekstremni ljevičari.

Beogradski list Danas, slično Trifunoviću, tvrdi da su razgovarali s više sugovornika i došli do zaključka da postoje određene grupacije koje namjerno izazivaju nerede, a koje su "ubačene" među prosvjednike od strane režima, kojem odgovara da se prosvjednike prikaže kao huligane i nasilnike. Oni tvrde da su to određene navijačke frakcije te pripadnici tajnih službi.

Bivši policajac Vladimir Savić kaže da nema sumnje da provokacije izazivaju Vučićevi pojedinci iz državnih službi.

- Riječ je o jedinici OPA (Odjel za posebne akcije) MUP-a Srbije. Oni su posebno obučeni za izazivanje incidenata i provokacija, kako bi stekli legalne uvjete za nečije privođenje. Prvo su bili huligani koji izazivaju incident, a zatim policajci koji privode običan narod koji je nasjeo na njihovu podvalu, tvrdi Savić za Danas.

On je u srijedu bio u društvu lidera Dveri, oporbene srpske stranke, Boška Obradovića. Obojica su napadnuti.

- To je osveta Aleksandra Vučića zbog svih afera na koje smo ukazivali, kaže Savić.

Atak na novinara

Iako je u četvrtak navečer prosvjed bio miran, nastradao je novinar portala Nova.rs Vojislav Milovanočević. Njegov portal izvještava da su ga napali "momci u crnim majicama, s kapuljačama".

"Povrede glave kakve je pretrpio, kako nam je ispričao, po svemu sudeći izazvao je udarac bokserom, a napad je uslijedio nakon što je čuo jednog od tih mladića kako kaže "sad je vrijeme, sad krećemo".

Milovaničević kaže da su ga napale osobe koje su došle planski izazivati nerede na prosvjedu s ciljem da mirne prosvjednike prikažu kao nasilnike. Milovanočević je napadnut u parku pored zgrade Skupštine.

"Izvještavao sam s inače mirnog protesta, a počeo sam snimati kad sam čuo jednog od njih da kaže 'sad je vrijeme, sad krećemo' i kad je u parku kod Skupštine krenulo komešanje. Tada mi se jedan od njih obratio riječima 'šta snimaš' i ja sam odgovorio da sam novinar, ali je on zamahnuo i udario me u lijevu stranu glave, u potiljak. Pretpostavljam da je imao bokser zato što, da je bila samo šaka, ne bi mi nanio takve povrede, niti bi bilo krvarenja", kaže napadnuti novinar.

"Ne znam tko su ti dečki, ali je moje duboko uvjerenje da su imali agendu, baš zbog te rečenice 'sad je vrijeme, sad krećemo', a i zato što su došli na protest naoružani. Ne nosite bokser kada idete saditi cvijeće, već kada želite nekome nauditi", rekao je.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini