STOCKHOLM

Švedska stranka Umjerenih dogovorila sastavljanje manjinske vlade

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Čelnik švedske Umjerene stranke Ulf Kristersson rekao je u petak da je dogovorio s demokršćanima i liberalima sastavljanje manjinske koalicijske vlade pošto je blok desnice na izborima u rujnu osvojio najviše zastupničkih mandata. 

Umjerena stranka dio je desnog bloka koji je osvojio većinu na parlamentarnim izborima i Kristersson je dobio mandat da sastavi vladu nakon gotovo desetljeća socijaldemokratske administracije.

Najveća stranka švedske desnice protuimigrantski Švedski demokrati neće biti dio nove vlade ali su pristali podržati je i time će prvi put nacionalistička stranka imati izravan utjecaj na politiku.

Uz podršku Švedskih demokrata Kristersson je gotovo siguran da će dobiti podršku parlamenta za svoju vladu i postati novi premijer ako ga potvrdi Riksdag (parlament).

"Danas odlazim predsjedniku parlamenta Andreasu Norlenu kako bih ga obavijestio da smo mi, četiri stranke, spremne za glasanje u ponedjeljak u parlamentu i za sastavljanje nove vlade", rekao je Kristersson.

"Bit će to trostranačka vlada koju će činiti Umjereni, demokršćani i liberali. Ta vlada će tijesno surađivati sa Švedskim demokratima", rekao je.

Ako predsjednik parlamenta u petak dade zeleno svjetlo za Kristerssonov dogovor, parlament će glasati najranije u ponedjeljak.

Na izborima 11. rujna Umjerena stranka, Švedski demokrati, demokršćani i liberali dobili su 176 mjesta dok je lijevi centar dobio 173.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter