LJUBLJANA

Slovenski parlament mora još jednom glasovati o proračunu zbog suspenzivnog veta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slovenski parlament morat će idućeg tjedna još jednom glasovati o proračunu za iduću godinu nakon što je u četvrtak Državno vijeće (tj. Senat) na proračun i zakon o njegovom izvršavanju donijelo suspenzivni veto i tako ga privremeno blokiralo, pa još ne može stupiti na snagu.

Državno vijeće, 40-člansko tijelo jedna je vrsta "gornjeg doma" u slovenskom političkom sustavu, ali bez većeg zakonodavnog utjecaja, s izuzetkom prava na suspenzivni veto, što znači da u slučaju da se članovi tog tijela za njega odluče parlamentarni zastupnici o već donesenim zakonima moraju  još jednom glasovati i prikupiti apsolutnu natpolovičnu većinu svih zastupnika, da bi oni mogli stupiti na snagu.
U Državnom vijeću nešto je drukčiji odnos snaga nego u zastupničkom zakonodavnom domu jer se samo dio njegovih članova bira izravno, a ostali na skupovima delegata "interesnih zajednica".
U Državnom vijeću je reprezentiranost lokalnih, strukovnih, sindikalnih i sličnih udruga jača i politički slabije definirana, te manje ovisna od političkih stranaka.
Za suspenzivni veto proračuna i zakona o njegovu izvršavanju u idućoj godini vijećnici su se odlučili jer je parlamentarna većina odbila amandman o znatnom povećanju proračunske kompenzacije koja općinama pripada iz proračuna.
Osim toga, izglasali su i suspenzivni veto na zakonsku odluku parlamentarnih zastupnika prema kojoj bi se jednokratno povećanje mirovina u idućoj godini izvelo po načelu da se svima povećaju u istom iznosu, a ne prema visini mirovinske osnovice, što smatraju uravnilovkom.
Premijer Marjan Šarec nije iznenađen suspenzivnim vetom i već je prošlog tjedna kazao da to očekuje, kao i da vjeruje da će vladajući za ponovno izglasavanje proračuna sakupiti potrebnih najmanje 46 glasova, kako se dogodilo i prilikom prvog glasovanja o proračunu.
Slovenski mediji navode da ponovno otvaranje pitanja glasovanja o proračunu otvaraju manevarski prostor za nove špekulacije o tome kako će koja stranka u parlamentu glasovati budući da se oko svih proračunskih rješenja nisu sasvim uskladile niti stranke vladajuće koalicije koju čini pet stranaka ljevice i liberalnog centra.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of