zbog vrućine i vjetra

Šumski požari u Grčkoj i Španjolskoj

| Autor: Hina

Nekoliko šumskih požara izbilo je tijekom vikenda u Grčkoj zbog neprekidnih vrućina i jakih vjetrova te na španjolskom većinom planinskom otoku Gran Canaria. 

U Grčkoj su privremeno evakuirana neka sela i kampovi, ali nema ozlijeđenih, objavila je vatrogasna postrojba u nedjelju. 

Požari su brzo stavljeni pod kontrolu, a gasili su ih kanaderi i helikopteri te stotine vatrogasaca. 

Najviši stupanj pripravnosti proglašen je u većini južne Grčke. Grčka meteorološka služba prognozira toplinski val s temperaturama do 40 Celzijevih stupnjeva u sljedećih nekoliko dana. Istovremeno, vjetrovi jačine od 50 do 75 kilometara na sat pušu na Egejskom moru. 

Od požara koji su pogodili Grčku u srpnju prošle godine i odnijeli više od 100 života, Grčka izdaje više upozorenja na radiju nego ranije, a snage civilne zaštite šalju upozorenja ljudima na njihove mobitele. 

U Španjolskoj veliki šumski požar plamti na turističkom otoku Gran Canariji. Pogođena su područja Tejede, Artenare i Galdara gdje su deseci stanovnika premješteni na sigurno, objavile su u nedjelju hitne službe Kanarskih otoka na Twitteru. 

Vatrogasci procjenuju da je požarima pogođeno područje oko 900 hektara, a vatrogascima pomažu zrakoplovi i helikopteri. Požar je izbio u subotu u području Artenare iz još nepoznatog razloga i potom se proširio. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini