MOSKVA

Sudski presedan u Rusiji: Jehovin svjedok dobio šest godina zatvora

Ilustracija (EPA)

Ilustracija (EPA)


Ruski sud u srijedu je odlučio da je danski sljedbenik Jehovinih svjedoka kriv za organiziranje aktivnosti zabranjene ekstremističke organizacije te ga osudio na šest godina zatvora. 

Naoružana policija uhitila je Dennisa Christensena, 46-godišnjeg građevinara, u svibnju 2017. na molitvenom skupu u Oriolu, oko 300 kilometara južno od Moskve nakon što je sud u regiji godinu dana prije proglasio nezakonitom lokalnu podružnicu Jehovinih svjedoka.

Ruski vrhovni sud kasnije je tu skupinu okarakterizirao "kao ekstremističku organizaciju" te naredio da se raspusti, a prvo uhićenje Jehovina svjedoka  u Rusiji nagovijestilo je desetke sličnih slučajeva.

Oriolski sud proglasio je Christensena krivim nakon dugog sudskog procesa, rekli su njegov odvjetnik, supruga i glasnogovornik Jehovinih svjedoka za Reuters.

Christensen se izjasnio da nije kriv te rekao da samo prakticira svoje vjersko uvjerenje, što je legalno prema ruskom ustavu koje jamči pravo na prakticiranje svake vjere kao i pravo na ateizam.

Američko sjedište Jehovinih svjedoka pod pritiskom je već godinama u Rusiji, gdje predsjednik Vladimir Putin podupire Pravoslavnu Crkvu.

Pravoslavni svećenici smatraju ih opasnom stranom sektom koja potkopava državne ustanove i tradicionalne vrijednosti  - optužbe koje Jehovini svjedoci odbacuju.

Christensenov odvjetnik Anton Bogdanov rekao je da se namjerava žaliti na presudu koju je opisao kao nelegalnu odluku te dio ruske borbe protiv vjerskih sloboda.

Dodao je kako se boji da bi presuda mogla biti opasan presedan.

Više od 100 kaznenih slučajeva otvoreno je protiv Jehovinih svjedoka a neka od njihovih izdanja na popisu su zabranjene ekstremističke literature. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter