ŽENEVA

Stručnjaci WHO-a otišli u Kinu istražiti porijeklo koronavirusa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) otputovali su u Kinu kako bi organiziralia istragu o porijeklu novog koronavirusa koji je izazvao globalnu pandemiju, objavila je u petak glasnogovornica.

Vjeruje se da se virus lani proširio s tržnice u središnjem kineskom gradu Wuhanu prijenosom s divlje životinje na ljude.

Dva znanstvenika WHO-a, stručnjaka za zdravlje životinja i epidemiologiju, radit će se kineskim kolegama kako bi odredili obim i smjer istrage, rekla je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris na brifingu za novinare u Ženevi.

"Jedno od najvećih pitanja na koje bi svi željeli doznati odgovor, a zato i šaljemo stručnjaka za zdravlje životinja jest doznati je li virus prešao sa životnjskih vrsta na čovjeka i s kojih vrsta", rekla je Harris

"Znamo da je vrlo vrlo sličan virusu u šišmiša, no je li postojala još neka posredna vrsta ili vrste? To je pitanje na koje svi trebamo znati odgovore", rekla je.

Američki predsjednik Donald Trump  i državni tajnik Michael Pompeo kazali su da je virus potekao iz laboratorija u Wuhanu, iako za takve tvrdnje, koje Kina odlučno odbacuje, nisu dali nikakvih dokaza.

Znanstvenici i američke obavještajne agencije kažu da virus potječe iz prirode. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum