SYDNEY/GENEVA

Australija traži istragu o širenju koronavirusa, Pariz i London kažu da nije vrijeme

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Australija u razgovorima s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom i velikim silama traži podršku za međunarodnu istragu o izvoru i širenju pandemije koronavirusa, no Francuska i Britanija su rekle da je sada vrijeme za borbu protiv virusa a ne za pripisivanje krivnje.

Australsko traženje neovisne istrage o izvorima i širenju pandemije, uključujući i odgovor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), izazvao je oštre kritike Kine koja je australske zastupnike optužila da primaju upute iz Sjedinjenih Država.

Australski premijer Scott Morrison je na Twitteru napisao da je imao "vrlo konstruktivan razgovor" s Trumpom o odgovorima dviju nacija na Covid-19 i potrebi ponovnog pokretanja gospodarstva.

"Također smo razgovarali o WHO-u i suradnji na poboljšanju transparentnosti i učinkovitosti međunarodnih odgovora na pandemiju", tvitao je.

Bijela kuća je oštro kritizirala Kinu i WHO i obustavila je financiranje te UN-ove agencije.

Morrison je telefonom razgovarao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom o ulozi WHO-a, priopćio je njegov ured.

Macron je Morrisonu rekao da sada nije vrijeme za istragu, rekao je jedan francuski dužnosnik.

"On je rekao da se slaže da je bilo nekih problematičnih pitanja na početku ali da je sada žurno potrebna kohezija i nije vrijeme za razgovor o tome te je ponovno istaknuo potrebu da svi uključeni budu transparentni, a ne samo WHO", rekao je agenciji Reuters neimenovani dužnosnik.  

Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona je rekao da će doći vrijeme kada će Ujedinjeno Kraljevstvo morati razmotriti pouke koje se mogu izvući iz ove krize no da su sada ministri usredotočeni na borbu protiv pandemije. 

Vlada u Berlinu je potvrdila da je Merkel s Morrisonom razgovarala u utorak. Prošlog je petka njen glasnogovornik rekao da je zbog koronavirusa "Kina mnogo pretrpjela i mnogo učinila u borbi protiv njegovog širenja".  

Australija razmatra treba li WHO-u dati ovlasti, slične onima međunarodnih inspektora za oružje, da bez pristanka vlasti ulaze u zemlje i vode istrage, rekao je Reutersu izvor iz vlade te zemlje.

Istaknuti australski zastupnici također su postavili pitanje kineske transparentnosti prilikom pojave bolesti u prosincu prošle godine u Kini.

Kinesko veleposlanstvo u Canberri je u utorak reklo da se australski zastupnici ponašaju kao Trumpovi glasnogovornici te da "određeni australski političari spremno ponavljaju što su ti Amerikanci ustvrdili i naprosto ih slijede u političkim napadima na Kinu".

Australija je od sada zabilježila nešto više 6600 slučajeva Covida-19, bolesti koju uzrokuje novi koronavirus, a u srijedu je izvijestila o četiri nova slučaja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater