PRAG

Stranka češkog premijera Babiša osvojila široku potporu na regionalnim izborima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Stranka češkog premijera Andreja Babiša u subotu je pobijedila u 10 od 13 regija, a rezultati izbora smatraju se pokazateljem potpore njegovoj stranci u suzbijanju drugog vala zaraze koronavirusom koji se u toj zemlji u zadnje vrijeme vrlo brzo širi.

Na izbore za predstavnike regionalne vlasti izašlo je 38 posto birača s pravom glasa, unatoč porastu broja novozaraženih koronavirusom. Izlaznost je bila veća od 34 posto na prethodnim regionalnim izborima održanim prije četiri godine. Drugi krug izbora održat će se za tjedan dana. 

"Zahvalio bih svim svojim sugrađanima. Sjajno je to da se nisu bojali koronavirusa i da su izašli na birališta", rekao je Babiš.

U ranije provedenim anketama njegova je stranka dobila manju potporu birača nakon brojnih kritika na račun njegove nespremnosti u povlačenju odlučnijih mjera u borbi protiv pandemije te zbog drugih političkih nedosljednosti kojima je poljuljao povjerenje javnosti.

Početkom tjedna vlada je donijela odluku o uvođenju izvanrednog stanja koje na snagu stupa 5. listopada te je uvela restriktivne mjere koje uključuju ograničen broj osoba okupljenih na istom mjestu te zabranu održavanja opera i mjuzikla. 

Tijekom rujna u Češkoj je zabilježeno drugo najveće povećanje broja novozaraženih u Europi. Samo u rujnu ukupno je evidentirano više od 40.000 slučajeva zaraze.

Tisuće stanovnika Češke iskoristile su mogućnost glasanja na drive-in biračkim mjestima početkom tjedna. Na taj su način na izbore mogle izaći sve osobe zaražene koronavirusom i one u karanteni.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater