akcija traganja i spašavanja u tijeku

SPLAV NA ATLANTIKU? Brodovi koji satima plove prema objektu kojeg je snimio satelit, stigli na lokaciju. Čeka se potvrda je li doista splav i nestali pomorci

| Autor: Portal GlasIstre.hr

DANAS je u Atlantiku tijekom potrage za nestalim hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem uočen objekt koji dimenzijama odgovara splavi. Svi brodovi odmah su promijenili kurs i krenuli prema njoj.

Branko Skorić iz Udruge kapetana Šibenika je za Dnevnik.hr rekao kako su brodovi stigli do lokacije na kojoj je snimljen objekt nalik na splav te da usporavaju i pojačavaju pretragu, javlja Index.hr. 

"Mislim da ćemo kroz nekoliko sati imati pozitivne vijesti. Znači, usporili su, to je dobar znak da su došli na poziciju i nadamo se da će uskoro uočiti taj neidentificirani objekt na moru", kazao je.

Dipl. ing pomorskog prometa i zapovjednik broda te stručnjak u području traganja i spašavanja Davor Alujević objasnio je kako izgleda potraga koja se već satima odvija u Atlantiku.

Brodovi već neko vrijeme kruže po istoj lokaciji, tražeći objekt koji je snimio satelit.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je detalje akcije spašavanja.

"Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA), koja se na zahtjev hrvatske Vlade uključila u potragu za nestalim pomorcima s broda Bourbon Rhode potonulog usred Atlantskog oceana 26. rujna 2019., danas je uz pomoć satelitskih snimaka, kojima raspolaže, obavijestila da je uočen objekt koji bi po dimenzijama mogao odgovarati jednoj od splavi za kojima se traga. No zbog tehničkih ograničenja snimanja iz satelita te vremenskog odmaka nakon obrade snimaka, to nije moguće potvrditi dok to brodovi na lokaciji ne utvrde.

Stoga su koordinate objekta proslijeđene francuskom regionalnom stožeru za operacije spašavanja (CROSS) na Martiniqueu, koji je preusmjerio brodove koji se nalaze u blizini na tu lokaciju, budući da bi iz Martiniquea prvi brodovi stigli na lice mjesta za tri do četiri dana. Sve naše nadležne službe i diplomatske aktivnosti u potpunosti su koordinirane i angažirano rade na pronalasku nestalih pomoraca, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u stalnoj je vezi s obitelji kapetana Miškića.

Održan sastanak diplomata

U popodnevnim satima, na zahtjev ministara vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana i Ukrajine Vadyma Prystaika, veleposlanici dviju zemalja održali su na tu temu sastanak s političkim tajnikom u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova. Veleposlanici su zatražili da se potraga za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode intenzivira pri angažiranju francuskog aviona u pretraživanju navedenog područja.

S obzirom na ova nova saznanja, u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova istaknuto je da se s francuskim Ministarstvom obrane razmatra daljnja uporaba francuskih aviona pri pretraživanju tog područja. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova svjesno je velikoga truda francuskih vlasti i mjerodavnih institucija u potrazi za nestalim pomorcima i na tomu je zahvalno", stoji u priopćenju.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da su vlada i veleposlanstvo u Parizu u svakodnevnom kontaktu s francuskim vlastima i kroz niz kanala su uputili poruke koliko im je važno da se naprave maksimalni napori da se vidi ima li znakova i signala koji bi upućivali na splav i da su pomorci još tamo. 

Kaže da više informacija od one da je satelit uočio nešto u Atlantiku što veličinom odgovara splavi nema.

Predsjednik udruge kapetana Hrvatske Branko Skorić komentirao je za N1 situaciju na Atlantiku.

"Ja sam dobio informaciju od Sindikata pomoraca da se na udaljenosti od otprilike 65 nautičkih milja od mjesta potonuća nalazi neidentificirani objekt i da svi brodovi idu u tom smjeru. To vam je otprilike kao udaljenost od Šibenika do Paga", rekao je.

Očekuje da "ćemo kroz negdje četiri do pet sati primiti vijest koja će nas sve obradovati".

Pojasnio je i da im, ako su potrošili rakete, ostaju ručne buktinje koje vidimo na nogometnim utakmicama i mogu startati dimne kutije, a ako to ne uspiju, imaju heliograf na način da usmjere zraku Sunca i upozore na svoj položaj.

"Nikada odluke o prekidu potrage ne smije biti. Uvijek se nadamo i uz ogroman pritisak mi primamo dosta podataka, brodovi koji prelaze uvijek motre i uvijek se specijalno motri kada brodovi prođu tim područjem, ali najbitnije je da se digao avion", zaključio je, javlja Index.hr 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini