POTRAGA NA ATLANTIKU

BOURBON RHODE Prostor potrage dva puta je veći od Hrvatske. Vlada kaže da nema odustajanja

| Autor: Portal NoviList.hr

Činimo sve napore koje možemo kako bismo dobili bilo kakve nove informacije u vezi sa sudbinom gospodina Dine Miškića, a u kontaktu smo i s njegovom obitelji«, rekao je premijer na kraju sjednice VladeNOVO 11:43 Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da Vlada ulaže maksimalan napor kako bi se dobile bilo kakve nove korisne informacije o sudbini pomorca Dine Miškića, nakon potonuća tegljača »Bourbon Rhode« u Atlantskom oceanu, 26. rujna. 

»Činimo sve napore koje možemo kako bismo dobili bilo kakve nove informacije u vezi sa sudbinom gospodina Dine Miškića, a u kontaktu smo i s njegovom obitelji«, rekao je premijer na kraju sjednice Vlade.

Izvijestio je da je Vlada i cijela diplomatska služba cijelo vrijeme u kontaktu s francuskim vlastima kojima su, nakon što ih je Vlada dobila od Europske agencije za pomorsku sigurnost, proslijeđene satelitske snimke Atlantskog oceana upravo u dijelu gdje se nesreća dogodila.

Pretražuje se, dodao je premijer, područje koje je dva puta veće od površine Hrvatske.

»U svakom slučaju, angažman je maksimalan i konstantan i radit ćemo to dok god ne dobijemo bilo kakve informacije koje bi mogle biti korisne«, zaključio je.

Područje na kojem brodovi traže članove posade potonulog tegljača Bourbon Rhode svojevrsna je "rupa" uobičajenih trgočakih ruta, piše morski.hr

"Mnogi ovih dana pitaju “kako ih ne mogu pronaći?” ili “što im toliko treba?”. Naime, prostor potrage se, za nesreću, nalazi upravo u svojevrsnoj “rupi” uobičajenih trgovačkih ruta, pa tuda prolazi manje brodova, nego li je slučaj nešto sjevernije ili južnije. Tim potraga dulje traje, jer manje brodova traži.

Samo je šest brodova na terenu, a najbliže plovilo udaljeno je 130 Nm, što je 240 km ili tek nešto više od udaljenosti Šibenika i Zagreba. Prosječna udaljenost okolnih plovila od područja potrage je oko 300 Nm, što je oko 555 km, što je malo više od udaljenosti između Splita i Beča. Prvo kopno je Barbados, udaljen od središta potrage 938 Nm ili 1738 km, što je samo 100 km manje od zračne udaljenosti između Zagreba do Moskve!

Da bi shvatili o kolikom prostoru se radi, usporedit ćemo ga s nama poznatim Jadranskim morem. Jadran je dug 470 Nm ili 871 km, a širok 86 Nm ili 159 km. U središtu puno većeg prostora od toga, šest brodova traži splav od 7 m", navodi morski.hr.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini