MADRID

Španjolska ukida nošenje maski na otvorenome

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Španjolskoj, u kojoj je broj osoba zaraženih koronavirusom pao u posljednja dva tjedna, više neće biti obvezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom prostoru, priopćilo je u ponedjeljak španjolsko ministarstvo zdravstva.

Ministrica zdravstva Carolina Darias sastala se u ponedjeljak s predstavnicima 17 autonomnih pokrajina i tom je prilikom usuglašeno ukidanje obveznog nošenja maski na otvorenome koje je na snazi od 22. prosinca. Mjeru su odobrile sve pokrajine osim sjeverne Baskije koja je ostala suzdržana tijekom glasovanja..

Odluku će u utorak potvrditi španjolska vlada pa bi Španjolci u četvrtak mogli izaći na ulice bez maski. Njihovo nošenje se, međutim, preporučuje na mjestima gdje se okuplja više ljudi i gdje nema dovoljno razmaka među njima.

U Španjolskoj je 21. siječnja bilo rekordnih 3.419 zaraženih osoba na 100.000 stanovnika, no u ponedjeljak je taj broj pao na 2.300 osoba. Pad novozaraženih osoba zabilježen je u svim autonomnim pokrajinama, koje i dalje same odlučuju o nekim mjerama, poput traženja covid potvrda na ulasku u kafiće i restorane.

Na sastanku u ponedjeljak usuglašeno je i povećanje broja gledatelja na sportskim događanjima, pa će na nogometnim utakmicama i drugim otvorenim prostorima prisustvovati maksimalno 85 posto gledatelja, a u zatvorenim prostorima, gdje se primjerice igra košarka, dopušteni kapacitet tribina će iznositi 75 posto.

U Španjolskoj se od početka pandemije zarazilo 10,2 milijuna od ukupno 47 milijuna stanovnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of