PARIZ

Snažan toplinski val u Francuskoj, vatrogasci su u stanju pripravnosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Snažan toplinski val zahvatio je dio Francuske u petak, zbog čega su dužnosnici upozorili i na opasnost od požara u takvim uvjetima, uoči vikenda kada brojni Francuzi putuju.  

Otprilike trećina od 101 departmana u stanju je visoke pripravnosti, a očekuje se da će temperatura u Parizu dosegnuti 40 stupnjeva stupnjeva Celzija, dok je nekolicina gradova zabilježila rekordno visoku temperaturu.

Pariške su vlasti uvele restrikcije prometa kako bi ograničile zagađenje, dok se deseci tisuća Parižana pripremaju otputovati u hladnije krajeve, pokazuje nacionalna agencija za praćenje prometa.

"Zbog toplinskog vala država treba biti budna, a svi trebaju biti oprezni", kazao  je premijer Jean Castex prilikom posjeta vatrogascima u Bourg-en-Bresseu na jugoistoku Francuske.

Ranije u petak ugašen je požar u ljetovalištu Anglet na Atlantiku, nakon što je izgorjelo skoro desetak kuća, a oko stotinu ljudi je evakuirano.

Požar je izbio kasno u četvrtak u parku šumi Chiberta u Angletu na jugozapadu Francuske, čije plaže, sjeverno od Biarritza, privlače surfere iz cijeloga svijeta.

Zadnji je to od nekoliko požara koji su izbili u južnoj i središnjoj Francuskoj ovoga tjedna, čime je započela sezona požara.

Dužnosnici upozoravaju da bi se stanje moglo pogoršati zbog suhoga vjetra i visokih temperatura.

"Devedeset posto tih požara uzrokuju ljudi", rekla je ministrica za zaštitu okoliša Barbara Pomili na televiziji BFM te je zatražila od stanovnika da koriste "zdrav razum".

Dužnosnici su također apelirali na obitelji i susjede da paze na starije u svojem okruženju, a domovi za starije i nemoćne u stanju su visoke pripravnosti, dok je preporuka da se klima uređaji u domovima ne koriste jer bi mogli pridonijeti širenju koronavirusa.

Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom pooštrena je mjera nošenja zaštitne maske u nekoliko gradova ovoga tjedna, a neki su uveli obavezno nošenje maski na otvorenom, usprkos vrućini.

Prošle su godine u Francuskoj zabilježene rekordno visoke temperature, a Meteo France upozorio je da bi se, zbog globalnog zatopljenja, mogao udvostručiti broj toplinskih valova do 2050.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater