SEUL

Smijenjen sjevernokorejski ministar vanjskih poslova - mediji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho smijenjen je u sklopu velikog preslagivanja političkih karata u Pjongjangu, izvijestio je informativni portal NK News.

Ri Yong Ho rođen je 1953. godine, studirao je na prestižnom fakultetu za strane jezike u Pjongjangu i odlično govori engleski. Od 2003. do 2007. godine bio je sjevernokorejski veleposlanik u Londonu a obavljao je i dužnost zamjenika ministra vanjskih poslova, predstavljajući Pjongjang u pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Nije se pojavio na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u rujnu prošle godine nakon što je prethodne tri godine predstavljao svoju zemlju na tim skupovima.

Njegov izostanak s grupne fotografije vodećih sjevernokorejskih dužosnika, snimljene u siječnju, potpirio je nagađanja da je možda smijenjen u sklopu šireg preslagivanja političkih karata koje je rezultiralo vidljivim promaknućima i mogućim smjenama u vojsci, vladi i drugim političkim krugovima, piše NK News.

Pozivajući se na više neimenovanih upućenih izvora u Pjongjangu, portal navodi da bi smijenjenog ministra trebao zamijeniti Ri Son Gwon, nekadašnji predsjedatelj Odbora za mirno ujedinjenje zemlje (CPRC), koji je odigrao istaknutu ulogu u međukorejskim pregovorima početkom 2018. godine.

NK News američki je informativni portal sa sjedištem u Seulu čije su se informacije po Reutersu do sada pokazale prilično pouzdanima.

Smjena Ri Yong Hoa mogla bi potaknuti značajnu promjenu u diplomatskoj poziciji Sjeverne Koreje, napominje portal.

Službeni sjevernokorejski mediji nisu izvijestili o smjeni. Vijest će po NK Newsu vjerojatno biti potvrđena u četvrtak, kada će u Pjongjangu biti održan prijem za diplomate, a možda i ranije.

Pozivajući se na izvor u Pekingu, južnokorejska novinska agencija Yonhap piše da su se sjevernokorejski izaslanici u Kini i Ujedinjenim narodima u subotu vratili u Pjongjang. To je potaknulo nagađanja da bi Sjeverna Koreja mogla preispitati strategiju pregovora sa Sjedinjenim Državama o nuklearnim pitanjima.

U južnokorejskom ministarstvu za ujedinjenje dviju Koreja ističu da bi eventualnu promjenu Rijeva statusa trebalo oprezno analizirati.

Američko ministrstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev Reutersa da komentira informaciju o smjeni Ri Yong Hoa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater