LJUBLJANA

Slovenski ustavni sud privremeno obustavio primjenu zakona o "prisilnom umirovljenju"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slovenski Ustavni sud u utorak je do konačnog pravorijeka privremeno  suspendirao zakon koji bi omogućio poslodavcima slanje zaposlenih u starosnu mirovinu čim ispune uvjete.

Provjeru ustavnosti takvog zakona koji je parlament prihvatio krajem prošle godine, u okviru zakonskog paketa za rješavanje koronakrize, zatražili su sindikati smatrajući da su specijalnim "protukoronskim" zakonom zapravo derogirani važeći zakon o radnim odnosima i zakon o javnim službenicima.

Takvo zakonsko rješenje  diskriminatorno je prema starijim zaposlenicima, kažu sindikati.

To rješenje ne jamči da bi poslodavci na tako oslobođena mjesta zaposlili mlade, a upravo time je vlada Janeza Janše argumentirala njegovo donošenje.

Mirovinska blagajna godišnje izgubila oko 200 milijuna uplaćenih doprinosa, upozoravaju neki.

Vlada i udruge poslodavaca vjeruju da je riječ o privremenoj suspenziji te da će ustavni sud u konačnoj presudi ocijeniti da zakon nije protivan ustavu.

Dodaju da je u vrijeme krize nužno potreban zakonski mehanizam za umirovljenje starijih i nije riječ o "prisilnom umirovljenju", kako to tvrde sindikati. Obrazlažu da ako poslodavci trebaju starijeg radnika i dalje s njime mogu produljiti ugovor o radu.

Ustavni suci su većinom glasova odlučili da se sporne zakonske odredbe do daljnjega ne primjenjuju jer bi nastala nesrazmjerno velika šteta ako bi se u konačnoj presudi pokazalo da su protuustavne.

"Prestankom radnog ugovora prekida se i radni odnos, a time i prava radnika. To bi i za starije zaposlenike koji se u pravilu teže ponovno zapošljavaju značilo ne samo da su izgubili posao nego bi moglo značiti i kraj njihove profesionalne karijere", naveli su u obrazloženju ustavni suci.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater