LJUBLJANA

Slovenski parlament prihvatio proračun za 2020. i okvirni za 2021.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slovenski parlament prihvatio je proračun za iduću godinu i okvirni proračun za 2021., olakšavši tako djelovanje manjinske vlade premijera Marjana Šareca čija se sudbina zadnjih tjedana vezivala s njihovim prihvaćanjem.

Za proračune za iduću i 2021. godinu, kako ih je predložila vlada, te za tehnički zakon o izvršavanju proračuna kojim je određena i razina zaduživanja glasovalo je 49 zastupnika, a 41 je bio protiv.
Vladajuća koalicija u 90-očlanskom parlamentu ima 43 zastupnika. Većinu za izglasavanje proračunskih dokumenata donijeli su joj glasovi oporbene Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča te glasovi dvojice manjinaca,  zastupnika talijanske i mađarske manjine.
Proračun za 2020. najveći je do sada i predviđa rashode od 10,358 milijardi eura, te prihode od 10,773 milijardi, uz suficit od 415 milijuna eura.

Prema europskoj metodologiji u petak je donesen i okvirni plan za proračun za 2021. 

Oporbene stranke desnice navele su da su glasovale protiv proračuna koji je za 2,5 milijardi eura po prihodima veći od onoga iz 2015. godine, a s druge strane ne donosi očekivani razvitak i investicije niti veća sredstva za socijalnu politiku.
Premijer Šarec izrazio je zadovoljstvo prihvaćanjem proračunskih dokumenata, do čega je došlo nakon tjedana političkih polemika, te izrazio očekivanje da će se ista većina u parlamentu održati u slučaju da na tehnički zakon o izvršavanju proračuna Državno vijeće uloži suspenzivni veto te tako blokira proračunske dokumente.
U tom tijelu, jednoj vrsti "gornjeg doma" u slovenskom predstavničkom sustavu, većinu imaju predstavnici lokalnih zajednica. One su nezadovoljne što su vlada i parlament odbile amandman koji bi dopustio znatno povećanje  dopuštene potrošnje u općinama, što je vlada odbila tvrdeći da bi se proračunska potrošnja za iduću godinu tako povećala za 140 milijuna eura.
Ukoliko do takve situacije dođe, odnosno ako Državno vijeće na tehnički zakon o izvršenju proračuna podnese suspenzivni veto, zastupnici bi o tom zakonu morali glasovati još jednom i osigurati apsolutnu natpolovičnu većinu da bi zakoni stupili na snagu.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini