LJUBLJANA

Slovenija: Šarec će se održati unatoč odlasku Ljevice - analitičari

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slovenski politički analitičari ocjenjuju u četvrtak da se vlada premijera Marjana Šareca može održati i nakon prekida njene suradnje sa strankom Ljevica (L), čime je ostala bez parlamentarne većine, a mogućnost prijevremenih izbora uglavnom isključuju.

Vlada slovenskog premijera od srijede nema osiguranu parlamentarnu većinu za izglasavanje zakona nakon što joj je stranka Ljevica uskratila potporu zbog međusobnog neslaganja oko ukidanja dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Izlaskom devetoro zastupnika Ljevice iz neformalnog saveza s vladajućom koalicijom, koju čini čak pet stranaka, usklađivanja i politički kompromisi postat će još teži i pred vratima je možda razdoblje političke nestabilnosti, no i u slučaju da ta koalicija "posrne", prijevremenih izbora neće biti, rezolutno ocjenjuje u četvrtak ljubljansko "Delo".

Stranka Ljevica i njenih 9 zastupnika u parlamentu podupirala je od nastanka lanjskog formiranja lijevo-liberalne vlade Marjana Šareca, vladine socijalno usmjerene programe putem posebnog sporazuma, iako u vladi nije imala svojih predstavnika.

Središnji slovenski dnevnik navodi kako eventualno skraćivanje mandata i gubitak zastupničkih mjesta straši stranke s niskim rejtingom, zbog čega bi one pristale i na političko preslagivanje pa možda čak i dovođenje novog predsjednika vlade, primjerice oporbenog čelnika Janeza Janše, no toga se boje upravo birači koji su na zadnjim izborima glasovali za lijeve i liberalne stranke i tako ranije politički nepoznatog Šareca doveli na odgovornu dužnost.

List "Večer" navodi da je Ljevica (L) od sada formalno u "punoj oporbi" prema Šarecovoj vladi, ali da je njen politički program ipak i sada bliži vladajućima nego Janezu Janši te da je zato teško vjerovati da bi Ljevica  u potpunosti uskratila Šarecovoj vladi glasove u mogućim kritičnim situacijama, ako do njih dođe.

Kako se navodi u komentaru mariborskog lista, bit će teško postići potrebne strukturne reforme u Sloveniji jer će i nakon izlaska Ljevice kao priključenog člana vladajuće koalicije, ta koalicija ostati razjedinjena oko provedbe reformi, posebice reforme zdravstva, za koju kod lijevog dijela koalicije vlada strah od prevelike komercijalizacije.  

 

 

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater