LJUBLJANA

Slovenski ministar gospodarstva zbog privođenja ne namjerava dati ostavku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slovenski ministar gospodarstva i potpredsjednik vlade Zdravko Počivalšek izjavio je u srijedu da ne razmišlja o ostavci zbog kriminalističke istrage u kojoj se sumnjiči za nanošenje štete proračunu u vrijeme borbe protiv epidemije Covida-19, te da ima punu potporu premijera Janeza Janše.


Počivalšek je glavni koalicijski partner premijera čija bi vlada bez glasova Počivalšekove  Stranke modernog centra (SMC) ostala bez parlamentarne većine.
Policija ga je jučer privela  zbog kriminalističke istrage oko nabave medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa, osobito respiratora vrijednih 8 milijuna eura, za čiju je nabavu Počivalšek intervenirao, pogodujući navodno poduzeću koje za to nije imalo uvjeta i to prije nego li je ono osiguralo bankovno jamstvo. Pušten je u kasnim večernjim satima nakon što je policija cijeli dan pregledavala njegovu kuću i izvršila pretres u njegovu uredu u Ljubljani.
Počivalšek je danas na konferenciji  za novinare kazao da je tijekom istrage surađivao s policijom, predložio im dokaze u svoju korist, te kako se nada da će istražni organi svoj posao obaviti korektno, konstruktivno i brzo.
Dodao je da ga je spomenuta istraga nije iznenadila i da je shvaća kao posljedicu svih dosadašnjih "pritisaka, političkih manevara i insinuacija" koji su se sve do sada pojavljivali u javnosti, te da ne žali zbog teških odluka koje je trebalo donositi na početku epidemije, kad opreme za bolnice i građane nije bilo, pa je trebalo djelovati brzo i učinkovito.
Zbog istrage protiv Počivalšeka jučer je ostavku dao ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, pripisavši taj slučaj političkoj pristranosti dijelova policije, sudstva i tužiteljstva koji za otvaranje postupaka koriste "političke" kriterije.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of