LJUBLJANA

Slovenija proglašava epidemiju, danas 25 novih slučajeva koronavirusa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slovenija u četvrtak proglašava epidemiju koronavirusa, a prema podacima u Sloveniji su zaražene 82 osobe, 25 više nego jučer, potvrdila je vlada u Ljubljani.

Proglašenje epidemije i novi podatak o broju oboljelih iznijeli su na sjednici slovenske vlade premijer Marjan Šarec i ministar zdravstva Aleš Šabeder.
"Vlada je danas prihvatila uredbu o proglašenju epidemije, što je zakonska osnova da se u mjerama zaštite od koronavirusa još više uključi štab Civilne zaštite, koji je i do sada bio uključen u aktivnosti, zajedno s drugim organima", kazao je Šarec.
Ministar zdravstva potvrdio je da su prema stanju u 12 sati u Sloveniji zaražene 82 osobe, 25 više nego jučer, a čeka se i rezultat drugih obavljenih testova.
Proglašenjem epidemije Slovenija proglašava drugu fazu obuzdavanja koronavirusa, pa je tako donesena i odluka o zatvaranju svih škola, fakulteta, vrtića i đačkih internata, što će pogoditi više od 300.000 ljudi.
Novi slovenski premijer Janez Janša poručio je preko twittera da bi bilo dobro da roditelji koji su u stanju organizirati čuvanje djece ni u petak djecu ne šalju u školu.
Nova vlada trebala bi biti potvrđena na izvanrednoj sjednici parlamenta sazvanoj za petak poslijepodne te će odmah nakon prisege početi djelovati.
Budući da je primijećeno da je pod sumnjom zaraze ili s već potvrđenom infekcijom više liječnika i da se bilježe novi takvi slučajevi, vlada za zdravstveno osoblje donosi i novi režim rada, prema kojemu će biti ograničeno pravo na štrajk te opozvani već najavljeni godišnji odmori, javljaju slovenski mediji.
Posebnim zakonima, koje je vlada prihvatila danas, osigurane su subvencije onim tvrtkama koje će imati problema s poslovanjem i radnim procesom zbog širenja koronavirusa, a oni koji će zbog karantene morati ostati kod kuće imat će pravo na nadoknadu 80 posto plaće.


 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum