DAN SJEĆANJA NA FOJBE

Talijanski neo-fašisti po okolici Trsta polijepili plakate  O TITU I PARTIZANIMA 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Talijanska neo-fašistička grupa Casa Pound je povodom Dana sjećanja na fojbe u noći na ponedjeljak u Trstu postavila plakate na kojima se partizani nazivaju teroristima.

Akcija je organizirana po slovenskim selima i kulturnim ustanovama. Kako prenose slovenski mediji, u Sloveniji se ocjenjuje da je riječ o zabrinjavajućoj pojavi koja nije prva takve vrste.

"Slovenija poštuje današnji dan, kad se Talijani prisjećaju svojih žrtava fojbi, ali jednako poštovanje očekujemo i prema žrtvama fašističkog terora, onih koji su se oduprli okupatorskom fašizmu, te posebno civilnim žrtvama koje su masovno umirale u talijanskim koncentracijskim logorima", navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Iako na samoj komemoraciji Dana sjećanja na fojbe u Trstu ovoga puta nije bilo govora poput onoga koji je lani, u istoj prigodi, u Bazovici kod Trsta imao tadašnji predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, kad je na kraju istupa klicao "talijanskoj" Istri i Dalmaciji, i ove je godine bilo izjava relativiziranja povijesnih događaja. To se ogledalo i u transparentima Case Pound na kojima je pisalo "Titovi partizani - zločinci i ubojice", prenose slovenski mediji.

FOJb1

U Trstu se u ovoj prigodi pojavio i lider Lige i bivši ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, koji je u izjavi novinarima kazao da se zločine prema Talijanima koje u počinili Titovi komunistički partizani ne smije zaboraviti.

Dodao je da zločini nisu počinjeni samo prema Talijanima u to vrijeme nego i prema Slovencima i Hrvatima, onima koji su tretirani političkim protivnicima, objavila je Slovenska televizija.

Fojbe (kraške jame) mjesta su stradavanja civilnih i vojnih žrtava u 2. svjetskom ratu na prostoru Istre i sjeveroistoka Italije. Prvi val stradanja Talijana dogodio se nakon rujna 1943. kad je kapitulirala fašistička Italija, a drugi nakon kraja rata 1945. kad je došlo do egzodusa Talijana, ali i dosta Hrvata i Slovenaca iz područja koja su pripala tadašnjoj Jugoslaviji.  

Suvremena talijanska historiografija te događaje tumači kao etničko čišćenje Talijana i njihov progon koji su potaknule komunističke jugoslavenske vlasti.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater