LJUBLJANA

Slovenija: Oporba pred potpisivanjem postizborne suradnje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Četiri stranke slovenske oporbe uskladile su tekst sporazuma o suradnji nakon redovnih parlamentarnih izbora predviđenih za prvu polovicu iduće godine, objavili su u utorak Socijalni demokrati (SD), Lista Marjana Šareca (LMŠ), Ljevica (L) i Stranka Alenke Bratušek.

Predsjednici tih stranaka, Tanja Fajon, Marjan Šarec, Luka Mesec i Alenka Bratušek,  parafirani sporazum o suradnji nakon izbora potpisat će početkom idućeg tjedna, kad će iznijeti i detalje dogovora.
Riječ je o strankama koje se suprotstavljaju načinu na koji državu vode Janez Janša i njegova desna  koalicijska vlada, vanjskopolitičkom usmjerenju vlade desnog centra i Janšinom "autokratskom" stilu vladanja, kao i načinu na koji upravlja epidemijom koronavirusa.
Kako iz stranačkih izvora prenose mediji, usklađeni  postizborni sporazum 4  stranaka lijevog spektra predviđa formiranje njihove  koalicijske vlade i obvezu da neće pregovarati s Janšinom strankom, s time da bi mjesto budućeg mandatara pripalo onoj stranci koja na izborima osvoji najviše glasova.
Prema  ispitivanjima javnosti,  Janšina bi stranka i na idućim izborima mogla osvojiti najviše glasova  i mandata u parlamentu, ali je  zbog boljeg  koalicijskog potencijala izglednije da vladu formiraju stranke koje su sada u oporbi, a kad bi sada bili izbori najviše glasova nakon Janšine stranke osvojili bi Socijalni demokrati (SD) Tanje Fajon.
Prvi rok koji bi predsjednik Borut Pahor  mogao odrediti za održavanje redovnih parlamentarnih  izbora u Sloveniji iduće godine je nedjelja 24. travnja, a zadnji mogući 5. lipnja.
Kako prenose slovenski mediji, Janšinoj bi vladi odgovaralo da se izbori održe u kasnijim terminima pred ljeto, kad će kriza izazvana epidemijom Covida-19 prestati i kad bi se se pažnja javnosti mogla preusmjeriti s nepopularnih protuepidemijskih mjera na dobre ekonomske rezultate vlade koju prema ispitivanjima uspješnom smatra  samo četvrtina birača.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini