UVOZ VOZILA U SAD

Šefovi njemačke autoindustrije stižu u Washington razgovarati o carinama


Direktori triju najvećih njemačkih proizvođača automobila u utorak bi trebali posjetiti Bijelu kuću, zabrinuti zbog mogućih carina na europski uvoz vozila u Sjedinjene Države.

Čelnici Daimlera, Volkswagena i BMW-a pozvani su kako bi raspravili o situaciji u trgovini, otkrili su izvori za agenciju dpa. Nisu planirani nikakvi pregovori, a američki predsjednik Donald Trump neće biti prisutan, no direktori žele iskoristiti priliku kako bi naglasili važnost njemačkog automobilskog sektora za američku industriju.

Trump je zaprijetio da će uvesti carine do 25 posto na uvoz europskih vozila. 

U američku prijestolnicu stižu izvršni direktor Daimlera Dieter Zetsche, šef Volkswagena Herbert Diess i financijski direktor BMW-a Nicolas Peter. Diess bi se nakon susreta u Bijeloj kući trebao sastati i s američkim ministrom trgovine Wilburom Rossom i trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerom. 

Trump je u ponedjeljak na Twitteru napisao kako je Kina pristala ukinuti carine na američka vozila. Europsku autoindustriju ta je objava ohrabrila, no Peking nije komentirao. 

SAD i Kina pristali su na 90 dana primirja po pitanju općenitih carina nakon susreta Trumpa i Xija Jinpinga ovog vikenda na summitu zemalja G20 u Argentini. 

Njemački automobilski šefovi mogli su u tome vidjeti znak da je američki čelnik otvoren za razgovore. 

Direktori Daimlera, VW-a i BMW-a nemaju službene ovlasti za pregovore jer su trgovinska i carinska pitanja odgovornost Europske unije, odnosno Europske komisije kao njenog izvršnog tijela. (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater