MOSKVA

Rusko-američki pregovori u siječnju: Ukrajina, oružje, sigurnost

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Rusija i Sjedinjene Države dogovorili su da će 10. siječnja organizirati pregovore o Ukrajini i sigurnosti u Europi, dok Moskva unaprijed isključuje bilo kakav ustupak u vezi njezinih zahtjeva da se ograniči zapadni utjecaj na njezinim granicama.

Glavni ruski zahtjev je zabrana svakog budućeg širenja Sjevernoatlantskog saveza i bilo koje druge vojne suradnje na području koje Rusija smatra svojom zonom utjecaja. 

"Desetog siječnja će biti glavni dan rusko-američkih bilateralnih savjetovanja" u Ženevi, izjavio je u utorak ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov za agenciju Tass i ocijenio da sporazum neće biti postignut "u jedan dan".

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država je rekao da će nakon pregovora 10. siječnja biti održan sastanak NATO-Rusija.

Prema tom izvoru, 13. siječnja je predviđen krug razgovora u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je već isključio bilo kakav "ustupak" i rekao da Moskva "čvrsto ostaje pri svom stavu u pogledu obrane svojih interesa".

Svrha razgovora je deeskalacija napetosti u vezi Ukrajine, dok Kijev i njegovi zapadni saveznici optužuju Moskvu da je nagomilala desetke tisuća vojnika na ukrajinskoj granici prije moguće invazije.

Moskva poriče bilo kakve planove napada i tvrdi da su to "provokacije" Zapada koji politički i vojno podržava Ukrajinu. 

Kremlj traži "sigurnosna jamstva", odnosno obvezu NATO-a da se ne širi na područje bivšeg SSSR-a, posebice Ukrajinu.

"Prije svega treba razgovarati o prijedlozima ruske strane", inzistirao je Rjabkov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je zaprijetio prošlog tjedna "vojnim i tehničkim mjerama" ukoliko njihovi zahtjevi ne budu uvaženi.

Bilateralni pregovori 10. siječnja bit će održani u sklopu strateškog sigurnosnog dijaloga koji su pokrenuli predsjednici Joe Biden i Vladimir Putin tijekom summita u Ženevi u lipnju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of