MOSKVA

Rusija testira cjepivo protiv koronavirusa na životinjama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Rusija je najavila da je počela testirati cjepivo protiv koronavirusa na životinjama i nada se prve obećavajuće uzorke imati u lipnju. 

"Već počinjemo testirati na laboratorijskim životinjama (...) kako bismo procijenili učinkovitost i sigurnost" cjepiva, izjavio je u ponedjeljak Ilnaz Imametdinov, ravnatelj Državnog istraživačkog centra za virologiju i biotehnologiju, poznatijeg pod nazivom Institut Vektor.

Ukupno je desetak tipova cjepiva stvoreno do danas u centru sa sjedištem u Novosibirsku na zapadu Sibira, a centar je razvio i testove za dijagnosticiranje koronavirusa, objavio je on na kanalu javne televizije Rossija 1.

"Predviđamo da ćemo u lipnju predstaviti jedan ili dva tipa za koje će testovi do tada pokazati najbolje rezultate", rekao je Imametdinov.

Rusija je objavila krajem siječnja da je od Kine dobila genom virusa te je odmah počela razvijati cjepivo.

Američke sanitarne vlasti objavile su ponedjeljak da je prvo kliničko testiranje cjepiva protiv Covida-19 počelo u Seattleu i uključit će sudjelovanje 45 volontera.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da 80 posto zaraženih novim koronavirusom prolazi bez posljedica, 14 posto zaraženih teško oboli, a gotovo 5 posto dođe u kritično stanje zbog teških respiratornih tegoba kada se pluća napune tekućinom koja priječi opskrbu organa kisikom. 

Službeno su 39 slučaja zaraze koronavirusom potvrđena u Rusiji no zasad nijedan smrtni slučaj. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater