BRUXELLES

Rusija širi dezinformacije o koronavirusu - EU dokument

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ruski mediji pokrenuli su "značajnu dezinformacijsku kampanju" usmjerenu protiv zapadnih zemalja kako bi pogoršali utjecaj koronavirusa te izazvali paniku i sumnju, navodi se u dokumentu Europske unije. 

"Ruski državni mediji, izdanja koja podržavaju Kremlj, provode značajnu dezinformacijsku kampanju o koronavirusu", navodi se u dokumentu od 16. ožujka u koji je Reuters imao uvid.

"Cilj dezinformacija iz Kremlja je pogoršati zdravstvenu krizu u zapadnim zemljama unutar šire strategije slabljenja europskih društava", napisala je Europska služba za vanjske poslove (EEAS).  

Ruski mediji objavljuju lažne vijesti na engleskom, španjolskom, talijanskom, njemačkom i francuskom jeziku pa je Europskoj uniji otežano informirati građane o suočavanju s pandemijom, navodi se u izvješću. 

Europska baza podataka zabilježila je gotovo 80 slučajeva dezinformacija o koronavirusu od 22. siječnja. 

Iz EEAS-a nisu htjeli komentirati izvješće, ali je glasnogovornik rekao da je EU u kontaktu s Googleom, Facebookom i Microsoftom kako bi "raspravili širenje dezinformacija o Covidu-19". 

Rusija odbacuje optužbe, a predsjednik Vladimir Putin optužio je strane neprijatelje što prozivaju zemlju za širenje lažnih vijesti o pandemiji. 

Ruski mediji u Europi ne dopiru do šire publike, ali pružaju platformu populistima, pokazuju analize EU-a i nevladinih organizacija.  

EEAS je kao primjer posljedica takvih dezinformacija naveo Ukrajinu, bivšu sovjetsku republiku koja teži ulasku u EU i NATO. 

U lažnom priopćenju ukrajinskog ministarstva zdravstva krajem veljače, navedeno je pet slučajeva zaraze koronavirusom u toj zemlji. 

Vlasti su objavile da je priopćenje napisano izvan Ukrajine, navodi se u izvješću. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater