ZAGREB

Ročišta o izručenju Assangea SAD-u odgođena do svibnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Britansko pravosuđe odgodilo je u četvrtak do 18. svibnja razmatranje zahtjeva za izručenje Juliana Assangea, kojeg Sjedinjene Države traže zbog suđenja za špijunažu nakon što je objavio gomilu tajnih dokumenata.

Ročišta koja su počela u ponedjeljak i završavaju dan ranije od previđenoga nastavit će se 18. svibnja i trajat će tri tjedna na sudu Woolwichu u istočnom dijelu Londona.

Sutkinja Vanessa Baraitser odluku će objaviti na ljeto.

Assangeu koji se na sudu pojavljuje u staklenom ograđenom prostoru i koji se žali da zbog toga ne može slobodno komunicirati s odvjetnicima odbijen je zahtjev da sjedne do njih.

"Čini mi se da nemate problema u privlačenju pozornosti vaših odvjetnika", odvratila mu je sutkinja i naglasila da postoji niz mogućnosti, od pisanih bilješki do prekida ročišta, koji im mogu omogućiti željenu komunikaciju.

SAD je prošle godine od Britanije zatražio izručenje Assangea nakon što mu je ukinut azil u ekvadorskom veleposlanstvu. Ondje je proveo sedam godina nastojeći izbjeći izručenje u Švedsku zbog optužbi za silovanje koje su u međuvremenu odbačene. 

Washington ga traži kako bi mu se sudilo zbog hakiranja i širenja informacija koje su, po tvrdnjama američkih dužnosnika, ugrozile živote novinara, disidenata i drugih u Iranu, Iraku i Afganistanu. 

On se protivi izručenju u Sjedinjene Države i zajedno sa svojim odvjetnicima i pristašama pozvao je Britaniju da ga oslobodi.

Odvjetnici tvrde da taj 48-godišnji australski državljanin i zviždač neće dobiti pošteno suđenje u SAD-u te da bi mu, bude li osuđen, mogla biti izrečena zatvorska kazna do 175 godina.

Assange je postao slavan početkom prošlog desetljeća kad je WikiLeaks objavio povjerljivu vojnu snimku napada američkog helikoptera Apache u Bagdau 2007., pri čemu je ubijeno desetak ljudi, među njima i dva zaposlenika novinske agencije Reuters. 

Njegova organizacija kasnije je ponovno razbjesnila Washington objavama tisuća vojnih dokumenata i diplomatskih bilješki.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater