BEOGRAD/PRIŠTINA

Rezultati kosovskih izbora: u budućoj vladi Samoodređenje i LDK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Središnje izborno povjerenstvo Kosova (CIK)  priopćilo je u četvrtak neslužbene rezultate parlamentarnih izbora održanih 6. listopada na kojima je najviše glasova, 26,15 posto, osvojio pokret Samoodređenje (LVV) Albina Kurtija, dok je u političkom korpusu srpske zajednice najviše glasova, 6,75 posto, osvojila Srpska lista (SL), koju podupire službeni Beograd.    

Srpskoj listi, petoplasiranoj po broju osvojenih glasova, ta pobjeda unutar srpske zajednice na Kosovu donosi Ustavom Kosova zajamčenih 10 mandata u kosovskoj skupštini, ali je Kurti, kao relativni pobjednik izbora i najozbiljniji kandidat za budućeg premijera, već najavio da će Srpska lista biti u oporbi te da s njom neće koalirati u sastavljanju buduće vlade.

Drugoplasirana stranka na kosovskim prijevremenim izborima je Demokratski savez Kosova (LDK), čelnika Ise Mustafe, s 24,45 posto glasova, slijedi Demokratska partija Kosova (PDK) aktualnog kosovskog predsjednika Hashima Thacija (21,16 posto) te Alijansa za budućnost Kosova (AAK), donedavnog premijera Ramusha Haradinaja, s 11,47 posto.

Prema aktualnoj raspodjeli glasova Samoodređenje će u parlamentu Kosova imati 32 mandata, a LDK 29, što im omogućuje da formiraju koalicijsku vladu.

S druge strane, Thacijeva PDK imat će 25 zastupnika, a Haradinajeva AAK 14, od ukupno 120 mjesta.

U intervjuu za TV N1 čelnik pokreta Samoodređenje Albin Kurti rekao je kako je s LDK "već usuglasio oko 80 posto" političkih pitanja vezanih uz buduću koalicijsku vladu.

Poslije priopćenih rezultata sudionicima izbora ostaje rok za žalbu izbornom povjerenstvu te Vrhovnom sudu, a ocjene su da bi te procedure mogle biti okončane u idućih osam do deset dana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater