MOSKVA

Putin je za ukidanje patenata na cjepivo

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da je za ukidanje patenata na cjepivo za covid-19, nakon američkog prijedloga u tom smislu, kako bi se ubrzala njegova proizvodnja i raspodjela u svijetu.

"Naravno, Rusija će poduprijeti takav pristup", rekao je Putin na sastanku posvećenom pandemiji koji je prenosila televizija, zatraživši od ruske vlade da radi na tome.

"U sadašnjim okolnostima, kao što sam rekao mnogo puta, ne treba razmišljati o tome kako što više zaraditi, nego o tome kako zajamčiti sigurnost ljudi", rekao je.

Rusija je dosad proizvela četiri cjepiva, počevši s glavnim, Sputnjikom V, kojega su "light" inačicu s jednom umjesto s dvjema dozama u četvrtak odobrile zdravstvene vlasti.

Putin se tako pridružio Sjedinjenim Državama koje su se u srijedu zauzele za ukidanje patenata.

Putin ipak uopće nije spomenuo taj prijedlog Washingtona, rekavši čak da je ta zamisao potekla iz Europe.

Mislim da ona "zaslužuje pažnju, pod time mislim na jednostavno ukidanje zaštite patenata na cjepivo za covid-19", dodao je.

Europska unija je u četvrtak objavila da je "spremna razgovarati" o tom pitanju koje će biti na dnevnom redu sastanka na vrhu 27 zemalja članica u petak u Portu, izrazivši ipak sumnju u uspjeh takve mjere za ubrzavanje cijepljenja u svijetu. EU se dosad protivio takvoj zamisli.

I francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u četvrtak da je "bezuvjetno za ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva", a Njemačka je rekla da je "otvorena" za raspravu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater