LONDON

Prigožin prvi put priznao povezanost s vojnim plaćenicima Wagner

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ruski poslovni čovjek Jevgenij Prigožin rekao je u ponedjeljak da je privatnu vojnu tvrtku Wagner osnovao 2014. godine čime je prvi put potvrdio povezanost s vojnim plaćenicima iako je ranije tužio novinare koji su o tome izvještavali.

Grupa Wagner koju čine veterani iz ruskih oružanih snaga, borila se primjerice u Libiji, Siriji, Maliju, Srednjoafričkoj Republici. Služba za odnose s javnošću Prigožinove tvrtke za catering Concord objavila je te komentare na društvenoj mreži VKontakte u odgovoru da komentira zbog zbog čega je prestao negirati povezanost s Wagernom. 

"Osobno sam čistio staro oružje, slagao zaštitne prsluke i pronašao stručnjake koji mi u tome mogu pomoći. Tada, 1. svibnja 2014. rodila se skupina domoljuba koja je poslije postala poznat kao Bataljun Wagner", napisao je Prigožin. 

"Ponosim se što sam im omogućio da ostvare svoje pravo obrane interesa domovine", objavio je.

Concord, Prigožinova tvrtka za catering potvrdila je Reutersu da je Prigožinova izjava autentična. 

Poznat kao "Putinov kuharf" zbog ugovora o cateringu koje ima s Kremljom, Prigožin je jedan od poslovnih ljudi i Kremlju bliskih osoba protiv kojih su Sjedinjene Države i Europska unija donijele sankcije. 

Osim zbog povezanosti s Grupom Wagner, Prigožin je sankcioniran i zbog farme trolova nazvane Internet Research Agency putem koje je Rusija, kako to tvrdi Washington, nastojala utjecati na američke izbore. 

Prigožin je ranio tužio medije posvećen istražnom novinarstvu kao što su portal Bellingcat, ruski informativni portal Meduza i danas ugašenu radio stanicu Eho iz Moskve jer su ga povezivali s plaćenicima Wagner.

Grupa Wagner utemeljena je 2014. pošto je Rusija pripojila ukrajinski poluotok Krim i počela pomagati proruske separatiste u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of