MOSKVA

Žestoke borbe na sjeveru Bahmuta - zapovjednik Wagnera

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zapovjednik Wagnera, ruske plaćeničke skupine, rekao je u nedjelju da se vode žestoke borbe u sjevernim dijelovima ukrajinskoga grada Bahmuta, koji je tjednima u fokusu ruskih snaga.

Jevgenij Prigožin, osnivač i zapovjednik skupine Wagner, rekao je da se vojnici bore za svaku ulicu, svaku kuću, svako stubište" protiv ukrajinskih snaga koje se ne povlače.

Ruske snage tjednima su pokušavale opkoliti i osvojiti Bahmut, grad u istočnoj regiji Donbasu i čini se da napreduju sporo i uz visoku cijenu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij proteklih dana ponavljao je da je situacija oko grada teška.

"Nitko neće prepustiti Bahmut. Borit ćemo se za njega dokle god možemo. Bahmut smatramo svojom tvrđavom", rekao je u petak.

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da je Rusija postigla "mali napredak" u pokušaju opsade Bahmuta.

Ako ruske snage uspiju zauzeti grad, koji je desetkovan višemjesečnim granatiranjem, bit će to najvažniji strateški napredak od prošlog ljeta kada je početna ofenziva na istoku Ukrajine zaustavljena nizom zapanjujućih ukrajinskih protuofenziva u drugoj polovici 2022.

Prigožin je rekao da nisu točna izvješća ruskih medija da ukrajinske snage napuštaju Bahmut te da se one očito "bore do kraja".

“U sjevernim četvrtima vode se žestoke borbe za svaku ulicu, svaku kuću, svako stubište”, dodao je.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of