ZAGREB/PEKING

Preminuo liječnik koji je prvi upozorio na koronavirus

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kineski liječnik koji je pokušao upozoriti druge na koronavirus u Wuhanu preminuo je, objavili su lokalni mediji, prenosi CNN.

Li Wenliang, 34-godišnji liječnik zaposlen u Wuhanu, upozorio je na novi virus u prosincu, objavivši u WeChat grupi s bivšim studijskim kolegama da je sedmero pacijenata na lokalnoj tržnici oboljelo od virusa nalik na SARS te da su u karanteni u njegovoj bolnici.

Ubrzo nakon što je objavio tu poruku, Lija je wuhanska policija optužila da potiče glasine. Bio je jedan od nekoliko medicinara pod prismotrom policije zbog toga što je upozorio na smrtonosni virus u ranim tjednima zaraze, od koje je oboljelo više od 28,000 ljudi, a umrlo više od 560.

Li je hospitaliziran 12. siječnja nakon što se zarazio virusom koji je prešao s jednog od njegovih pacijenata, a 1. veljače potvrđeno je da ima koronavirus.

U četvrtak je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvitala; „Vrlo smo rastuženi smrću doktora Lija Wenlianga. Trebali bismo slaviti njegov uspjeh po pitanju #2019nCoV.“

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum