SEUL

Pompeo i Kim Jong Un za drugi SUMMIT SAD-a I SJEVERNE KOREJE

(EPA)

(EPA)


Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i američki državni tajnik Mike Pompeo dogovorili su da će se "čim prije moguće" održati drugi summit između dvije zemlje i razgovarali o mogućnosti američkih inspekcija sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja, objavio je u nedjelju ured južnokorejskog predsjednika.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in razgovarao je s Pompeom nakon njegova posjeta Pyongyangu i dvosatnog razgovora s Kimom o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Pompeo je kazao Moonu da je s Kimom razgovarao o koracima koje Sjeverna Koreja mora poduzeti u procesu denuklearizacije, kao i o traženju Washingtona da američka vlada provede inspekciju rečenih mjera.

Također se razgovaralo o uspostavi "radne skupine" koja će biti zadužena za konzultacije u procesu denuklearizacije i organiziranje drugog summita što ga je prošli mjesec Kim predložio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

"Državni tajnik Pompeo je kazao da su se on i predsjednik Kim složili da treba održati drugi summit Sjeverne Koreje i SAD-a što je prije moguće", priopćio je ured za odnose s javnošću predsjednika Moona.

I dok Seul zvuči vrlo optimistično, Pompeo je suzdržaniji u svojim izjavama. Za njega je ovaj posjet bio "još jedan korak naprijed" u procesu denuklearizacije, ali treba učiniti još više.

Netom pošto je doputovao u Južnu Koreju, Pompeo je na Twitteru objavio fotografiju kako hoda uz Kima i napisao: "Dobar posjet Pyongyangu gdje sam se sastao s predsjednikom Kimom. Nastavljamo ostvarivati napredak u realizaciji sporazuma postignutog na summitu u Singapuru. Hvala vam što ste ugostili mene i moj tim". (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater