NAIROBI

Policija u Burundiju uhitila više od 200 promatrača na izborima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Policija u Burundiju uhitila je više od 200 oporbenih izbornih promatrača tijekom izbora koji su se održavali ovog tjedna, rekao je u petak glasnogovornik glavne opozicijske stranke Nacionalno slobodarsko vijeće (CNL), ustvrdivši da je bilo nepravilnosti u glasovanju.

Izbori koji su se održali u srijedu, prvi sa stvarnom konkurencijom među kandidatima otkad je 1993. godine izbio građanski rat, trebali su dovesti do prvog demokratskog prijenosa vlasti u 58 godina nezavisnosti.

Prošli izbori 2015. godine, koje je oporba bojkotirala i kada je predsjednik Pierre Nkurunziza osvojio treći mandat, međunarodna zajednica uvelike je kritizirala.

U srijedu je bio prisutan tek manji broj međunarodnih izbornih promatrača, nakon što je vlada rekla da će morati provesti 14 dana u karanteni da bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Kandidat vladajuće CNDD-FDD stranke, umirovljeni general Evariste Ndayishimiye, natjecao se protiv oporbenog čelnika Agathona Rwase i petorice drugih. 

Nkurunziza, čija je vlada opetovano bila optuživana za kršenje prava, silazi s vlasti nakon 15 godina. 

Policija nije bila odmah dostupna za komentar. Službenik u ministarstvu pravosuđa, koji je rekao da ne želi biti imenovan jer nema ovlast razgovarati s medijima, rekao je da su pritvorenici trenutno na suđenju.

"Glasovanje je narušeno s nekoliko nepravilnosti: uhićenje preko 200 CNL-ovih promatrača, zastrašivanje, ljudi koji su glasovali nekoliko puta ili u ime umrlih, izbjeglica ili zatvorenika", rekao je Terence Manirambona, glasnogovornik CNL-a. 

Izborna komisija rekla je da su se o optužbama za prijevaru trebali očitovati sudovi, a ne oni. Vlada nije odgovorila na zahtjeve za komentar po pitanju optužbi.

Puni rezultati izbora očekuju se unutar tjedan dana. Ako nitko ne osvoji 50 posto u prvom krugu, tijekom dva tjedna održat će se drugi krug.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater