NEW YORK

Pariz nastavlja kritizirati Washington, poziva Europljane na "temeljito promišljanje"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u ponedjeljak je, na američkom tlu, ponovo kritizirao "nedostatak volje za konzultiranje" Sjedinjenih Država u podmorničkoj krizi i "nastavak obrazaca ponašanja iz vremena za koja smo mislili da su prošla".

"Ponajprije je riječ o nestanku povjerenja među saveznicima" koji "zahtijeva snažno promišljanje Europljana", rekao je na tiskovnoj konferenciji u New Yorku, na rubu godišnje Opće skupštine UN-a.

"Savez znači transparentnost", "predvidljivost", "iznošenje stajališta", "dijalog", "neskrivanje", ocijenio je, "sve to zahtijeva danas pojašnjenje".

Ponovo je izrazio žaljenje zbog "nagle objave" američkog predsjednika Joea Bidena o novom strateškom savezu s Australijom i s Velikom Britanijom koji minira unosan ugovor o francuskim podmornicama s Canberrom.

To podsjeća na "nastavak obrazaca ponašanja iz vremena za koja smo mislili da su prošla", istaknuo je, jasno smjerajući na mandat bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Ministar je ujedno izrazio žaljenje zbog "izrazito konfliktnog smjera" u odnosima s Kinom koji se primjećuje na američkoj strani, ocijenivši da se Europljani moraju zauzimati za "alternativni obrazac" koji se temelji na "nadmetanju", gdjekad i "snažnom".

Požalio je zbog toga što je Europa "isključena" iz američke strategije za indopacifičko područje.

Jean-Yves Le Drian nije rekao kada će se dogoditi najavljeni telefonski razgovor francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njegova američkog kolege Joea Bidena. Bit će to "ovih dana", rekao je kratko.

Što se njega tiče, "nije se planirao sastati" s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u New Yorku. "Imat ću prigodu susresti se s njime u hodnicima", rekao je samo.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini