NEW YORK

Macron i Biden obećavaju vratiti "povjerenje" nakon krize s podmornicama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francuski predsjednik Emmanuel Macron i američki Joe Biden obećali su u srijedu tijekom telefonskog poziva da će vratiti povjerenje između Francuske i SAD-a nakon krize s australskimpodmornicama, što se moglo izbjeći ranijim "otvorenim konzultacijama", prema priopćenju Elizejske palače i Bijele kuće.

"Otvorene konzultacije između saveznika o pitanjima strateškog interesa za Francusku i europske partnere omogućile bi izbjegavanje te situacije. Predsjednik Biden je izrazio predanost toj temi", navodi se u priopćenju.

Dvojica predsjednika će se "sastati u Europi krajem listopada" i odlučili su pokrenuti proces konzultacija kako bi "stvorili uvjete koji jamče povjerenje i predložili konkretne mjere za postizanje zajedničkih ciljeva". 

U ozračju smirenja, francuski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, Philippe Etienne, vratit će se u Washington "sljedećeg tjedna", odlučio je Emmanuel Macron.

Pariz je najavio u petak opoziv veleposlanika iz Sjedinjenih Država i Australije, što je odluka bez presedana dvoje povijesnih saveznika, nakon propasti mega-ugovora francuskih podmornica s Canberrom.

Joe Biden je potvrdio "potrebu da europska obrana bude jača i učinkovitija" kako bi pridonijela transatlantskoj sigurnosti i nadopunila "ulogu NATO-a". 

Sjedinjene Države "potvrđuju da je angažman Francuske i Europske unije u indopacifičkoj regiji od strateške važnosti", dodaje se u priopćenju objavljenom šest dana nakon početka najteže diplomatske krize između Sjedinjenih Država i Francuske još od francuskog "ne" ratu u Iraku 2003. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of