VATIKAN

Papa Franjo: Ne vraćajte migrante u nesigurne zemlje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Papa Franjo pozvao je u nedjelju da se migrante ne vraća u nesigurne zemlje poput Libije gdje su mnogi pretrpjeli nasilje i nehumane uvjete nalik onima u koncentracijskim logorima.

Papin apel na nedjeljnom blagoslovu dolazi u vrijeme dok čelnici Europske unije nastoje prevladati međusobne razlike o tome kako postupati s migrantima, pitanje koje jača nacionalističke i populističke skupine diljem EU-a. 

"Moramo stati na kraj vraćanju migranata u zemlje koje nisu sigurne", rekao je Franjo govoreći o "tisućama migranata, izbjeglica i drugih koji trebaju zaštitu u Libiji". 

Prioriteti bi trebali biti spašavanja na moru, uredna iskrcavanja, alternative zatvoru i redovni putevi do useljenja i dobivanja azila, dodao je. 

Papa je pozvao međunarodnu zajednicu da "održi svoja obećanja" o pronalasku trajnih rješenja za upravljanje migracijskim tokovima u Libiji i cijelom Sredozemlju. 

"Mnogi od tih muškaraca, žena i djece (u Libiji) izloženi su nehumanom nasilju", upozorio je. 

"Koliko samo pate oni koju su vraćeni! Ondje su pravi lageri", rekao je Papa, koristeći pritom njemačku riječ koja se koristi u Italiji kada se govori o koncentracijskim logorima.  

"Nikad vas ne zaboravljam. Čujem vaš plač", rekao je Franjo. 

UN-ov ured za ljudska prava zatražio je ovaj mjesec istragu o onome što je nazvao "nepotrebnom i neproporcionalnom" silom libijskih sigurnosnih snaga pri privođenju afričkih migranata. Ubili su neke od njih koji su pokušali pobjeći.

Papa Franjo je o tome progovorio dan nakon posljednjeg ročišta na suđenju bivšem ministru unutarnjih poslova Matteu Salviniju, čelniku talijanske desničarske Lige, zbog toga što je zabranio brodu s migrantima da pristane u Italiji 2019. godine.

EU je postrožila pravila o azilu i utvrdila svoje vanjske granice otkako je u Europu preko Mediterana stiglo više od milijun izbjeglica i migranata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater