RIM

Orban ponovno napao EU i pučane

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Mađarski premijer Viktor Orban ponovo je u utorak u Rimu žestoko napao Europsku uniju i Europsku pučku stranku (EPP) čiji je član, iako suspendiran.

"Imamo problema s EU i ti problemi proizlaze iz različitog pristupa kako izgraditi Europu", rekao je Orban na konferenciji europske krajnje desnice. 

"Postoje dva pristupa. Prvi je da želimo graditi Europu od dna, nekom vrstom suradnje između naroda", rekao je suverenistički čelnik. "Drugi koncept je izgradnja od vrha, federalističim pristupom koji ne poštuje suverene države", nastavio je.

"Postoji neka vrsta natjecanja između ta dva pristupa, to je proces koji se svakodnevno odvija u EU-u i glavna je tema naših čestih razgovora s brojnim čelnicima EU-a i njihovim institucijama", dodao je.

Europski parlament je prije tri tjedna kritizirao Mađarsku zbog nazadovanja pravne države u toj zemlji i u Poljskoj, posebno na planu neovisnosti pravosuđa, slobode izražavanja, korupcije i prava manjina.

Orbanova stranka Fidesz je od ožujka 2019. suspendirana u Europskoj pučkoj stranci (EPP). Ta blok europskih konzervativnih stranaka prošlog je tjedna odlučio do daljnjega produljiti suspenziju Fidesza.

"Mi smo crna ovca EPP-a. Problem leži u tome što EPP želi pod svaku cijenu biti dijelom struktura vlasti u EU-u", tvrdi Orban i odbija "odustati od nekih vrijednosti kako bi postigao kompromis s ljevicom". 

"Korak po korak gubimo naš identitet. Postajemo centristi, pa liberali i na kraju ljevičari", smatra mađarski premijer.

"Ako se ne pobunimo i ne kažemo da gubimo naše vrijednosti, više nećemo znati tko smo i naš narod koji je naše biračko tijelo više nas neće moći prepoznati", zaključio je. 

Prije njega je bivša zastupnica francuske krajnje desnice Marion Marechal hvalila konzervativizam koji je nazvala "novim humanizmom stoljeća".

Iako najavljen, na konferenciji nije bio Matteo Salvini, šef talijanske desne stranke Lige.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum