SARAJEVO

EU: Pravosuđu u BiH vjeruje samo 19 posto građana, stanje neodrživo

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pravosuđe u Bosni i Hercegovini dosegnulo je kritično nisku razinu povjerenja građana, takvo stanje je neodrživo, a promjene koje se moraju provesti mogle bi biti "zastrašujuće", upozorio je u srijedu veleposlanik Europske unije u toj zemlji Johann Sattler.

U tekstu kojega je objavio na svom blogu, šef Delegacije EU u BiH je objavio kako posljednja istraživanja pokazuju da povjerenje u pravosuđe te zemlje ima tek 19 posto njenih građana. To je dramatični pad u usporedbi s rezultatima prethodnog istraživanja u kojemu je povjerenje pravosuđu iskazalo relativno skromnih, ali još uvijek značajnih 41 posto građana.

"Stanje u Bosni i Hercegovini zahtijeva neodložno i radikalno djelovanje... Vrijeme je za promjene", poručio je austrijski diplomat.

Dodao je kako je sasvim razumno zaključiti da je drastični pad povjerenja u neke od ključnih institucija države povezan sa slučajevima "neriješenih ubojstava, pojačanog nasilja nad novinarima i nametnutih ograničenja za javna okupljanja".

Šef Delegacije EU nije nikoga izravno prozvao, no očevidno je da je aludirao na ubojstva mladića Davida Dragičevića u Banjoj Luci iz 2018. te Dženana Memića iz Sarajeva, koji je smrtno stradao još 2016., kao i na činjenicu da je policija Republike Srpske još od kraja prošle godine de facto nametnula zabranu svakog okupljanja na središnjem trgu u Banjoj Luci nastojeći na taj način ugušiti prosvjedni pokret nastao na valu nezadovoljstva zbog "slučaja Dragičević".

Istraga o smrti Davida Dragičevića bez rezultata traje od ožujka 2018., dok je smrt Dženana Memića dočekala sudski proces u kojemu tužiteljstvo tvrdi kako je on stradao u prometnoj nesreći, dok članovi obitelji drže da je ubijen, a da ubojicu njegovi moćni pokrovitelji pokušavaju zaštiti.

Šef Delegacije EU u BiH konstatirao je kako je nedopustivo da mjesecima i godinama različite institucije prebacuju odgovornost s jednih na druge zbog brojnih neriješenih kriminalnih slučajeva.

"Tužiteljstva se skrivaju iza policije, suci iza tužiteljstava, političari upiru prstom u pravosuđe, a neki akteri se čak kriju iza EU-a. Ovo je tipična igra međusobnih optuživanja od kojih je građanima muka", napisao je Sattler.

Njegov mračni opis stanja u pravosuđu pojavio se neposredno uoči objavljivanja posebnog izvješća kojega bi do sredine prosinca trebao sačiniti njemački pravni stručnjak i bivši sudac Reinhard Priebe.

Europska komisija povjerila je u travnju Priebeu zadaću dubinske analize stanja u bosanskohercegovačkom pravosuđu, od sudova do policije. Od njega se očekuju i preporuke kojima bi se opaženi nedostaci uklonili, a sustav poboljšao čime bi se ujedno stvorile pretpostavke za nastavak puta BiH ka europskim integracijama.

Priebe je početkom studenoga, na jednoj od otvorenih rasprava o stanju u pravosuđu, kazao kako je užasnut spoznajom da je puno toga što sada vidi u BiH sasvim nalik na stanje kakvo je bilo 2000. godine te da od tada nije bilo nikakvog poboljšanja.

"Promjena zna biti zastrašujuća i zahtijevat će neke odvažne korake. Kao što je Priebe istaknuo, vladavina prava nije puka provedba zadaća u procesu pristupanja EU. Riječ je o stvaranju sigurnog prostora za prava građana, njihovu dobrobit i priliku da ovdje, kod svoje kuće, grade budućnost za svoje obitelji", poručio je Sattler podsjećajući na komentare njemačkog pravnika.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater