BEOGRAD

Online rasprava FHP-a o Oluji: Pozdravljen Miloševićev dolazak u Knin

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Potpredsjednik hrvatske vlade Boris Milošević sjajna je moralna figura obilježavanja 25. godišnjice hrvatske vojne akcije "Oluja", organiziranih u Kninu i Sremskoj Rači, ocijenjeno je u četvrtak u online debati Fonda za humanitarno pravo (FHP) "Operacija Oluja u politikama sjećanja u Hrvatskoj i Srbiji".

Milošević je, prema ocjeni Nataše Kandić iz FHP-a, poručio da njegovo sudjelovanje na ceremoniji u Kninu predstavlja "zalog za budućnost" i "pravo na sjećanje o stradanju Srba u Hrvatskoj".

Konstatirajući da su se u Kninu čule poruke o pomirenju, Kandić je rekla kako većina Hrvata smatra da je rezultat "Oluje" "prisilni zbjeg Srba", dok većina Srba na to gleda kao na egzodus.

O tim razlikama treba razgovarati, sugerirala je Kandić, ukazujući da skoro nijedan političar u Srbiji nije podržao Miloševićev odlazak u Knin, na obilježavanje obljetnice "Oluje".

Kandić je ocijenila i da odluka Haškog tribunala da zapovjednika operacije Oluja generala Antu Gotovinu oslobodi odgovornosti ne znači da je Hrvatska oslobođena krivnje za žrtve tih zločina, izvijestila je agencija FoNet s online debate "Operacija Oluja u politikama sjećanja u Hrvatskoj i Srbiji".

"Nitko ne može izmijeniti činjenice i osloboditi Hrvatsku odgovornosti za žrtve tijekom 'Oluje' i kasnije. To se mora imati u vidu kada se govori o pomirenju", poručila je Nataša Kandić.

Istodobno, Sven Milekić s irskog Sveučilišta Maynooth nije optimist kad je riječ o mogućnostima promjene dugogodišnjih odnosa, inzistirajući da nije napredak spustiti razinu emocije, a da se na drugoj strani žrtvama ne isplati reparacija i ne organiziraju suđenja za počinjene zločine.

U Hrvatskoj je donijeto samo nekoliko presuda za ratne zločine i to je i dalje kap u moru. Sumnjam da će se išta promjeniti, ali dobro je što postoji smiren ton, bez provale šovinizma. I najmanji pomak je velika pobjeda, uvjeren je Milekić.

On drži kako ne postoji politička volja da se Srbima povratnici u mnogim selima u Hrvatskoj osigura voda i struja, te da je to preduvjet kako bi "prije pomirenja, imali osnovne uvjete za život".

Vjeran Pavlaković s riječkog sveučilišta ocijenio je da se ovogodišnjom ceremonijom na obilježavanju obljetnice "Oluje" u Kninu napravio veliki korak naprijed, jer je ranije ta manifestacija često bila uzrokom napetosti, a sad su se čule drukčije poruke - o dijalogu i ljudskim pravima.

Online diskusija Fonda za humanitarno pravo bit će objavljena na podkastu i blogu Kulture sjećanja u dijalogu FHP-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom