TEHERAN

Obitelj Mahse Amini podignula tužbu protiv "osoba koje su je uhitile"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Roditelj Mahse Amini podignuli su tužbu protiv policajaca koji su uhitili njihovu kći 13. rujna zbog nepoštivanja strogih iranskih propisa o odijevanju, rekao je u srijedu odvjetnik obitelji, javlja agencija ISNA.

Dvadesetdvogodišnja Amini umrla je 16. rujna u bolnici u Teheranu, tri dana pošto je uhićena.  

"Roditelji Mahse Amini podnijeli su tužbu protiv osoba koje su privele njihovu kćer (policajci) i onih koje su s njom razgovarale kada je došla u stanicu ćudoredne policije", rekao je odvjetnik Saleh Nikbakht.

Kazao je da je od državnog odvjetništva i istražnog suca zatražio provedbu iscrpne istragu o načinu na koji je privođenje provedeno sve do trenutka kada je bila prevezena u bolnicu.

Zatražio je da vlasti prilože "sve videosnimke i fotografije" koje pokrivaju svo vrijeme koje je Mahsa Amini provela u rukama ćudoredne policije. 

Državni odvjetnik "obećao je provesti cjelovitu istraga i uzeti u obzir svi naši zahtjevi", rekao je odvjetnik.

Obećano je i da će "medicinska ekipa koju odabere obitelj Mahse Amini biti obaviještena o tijeku istrage".

Svjedoci tvrde da je policija odvela Amini u vozilo i tukla je i ona je u bolnicu prevezena pošto je pala u komu.  

Prosvjedi se održavaju svaku večer od 16. rujna i unatoč međunarodnim pozivima da prestane primjena sile nad prosvjednicima vlast i dalje grubo postupa s njima nazivajući ih "pobunjenicima" koji "nanose štetu sigurnosti i javnoj imovini".

Uhićeno je prema podacima od subote više od 700 ljudi, među kojima i 18 novinara od početka prosvjeda, objavio je u ponedjeljak Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum