HONG KONG

Nekoliko prosvjednika napustilo kampus u Hong Kongu dok se opsada bliži kraju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Najmanje osmero prosvjednika, koji su danima odolijevali u demoliranom kampusu sveučilišta u Hong Kongu, predalo se u petak policiji, dok su ostali pokušavali naći izlaz pored interventnih policajaca koji ga drže u okruženju.

Čini se kako se bliži kraj opsade Politehničkog fakulteta na poluotoku Kowloonu, jer se broj demonstranata smanjuje, nekoliko dana nakon najgorih sukoba otkako su u lipnju izbili protuvladini prosvjedi.

Šef policije Chris Tang, koji je ovoga tjedna preuzeo dužnost, pozvao je preostale demonstrante da izađu van. "Siguran sam da ljudi u kampusu ne žele da njihovi roditelji, prijatelji brinu", rekao je Tang novinarima.

Oni koji su još u kampusu kažu da ne žele biti uhićeni i optuženi i nadaju se da će neopaženo umaknuti policiji ili se sakriti.

Kampus je u petak bio tako tih da se moglo čuti skandiranje kineskih vojnika iz obližnje vojarne.

Politehničko sveučilište postalo je prošlog tjedna poprištem sukoba, a protuvladini prosvjednici nisu pokazivali znakove odustajanja.

Sukobi na sveučilištu jedan su od najnasilnijih incidenata otkako su u lipnju počeli prosvjedi u kojima prosvjednici traže da se provede istraga o policijskoj brutalnosti kao i univerzalno pravo glasa, no u njihovoj osnovi je zapravo strah od kineskog ugrožavanja jedinstvenog identiteta Hong Konga. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini