HONG KONG

Hongkongška policija suzavcem rastjerivala prosvjednike

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hongkongška interventna policija ispalila je suzavac na tisuće prosvjednika, od kojih su mnogi nosili maske i sobovske rogove, nakon što su na Badnjak protuvladini skupovi eskalirali u sukobe u trgovačkim centrima i turističkoj četvrti.

Prosvjednici u trgovačkim centrima bacali su kišobrane i druge predmete na policiju, koja je odgovorila pendrecima. Jedan je policajac uperio pištolj u gomilu, ali nije pucao.

Policija je ispalila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike na prilaznim cestama šoping centrima i blizu luksuznih hotela, uključujući hotel Peninsula.

Sedmomjesečni prosvjedi izgubili su na snazi i razmjerima u odnosu na ranije nasilne sukobe.

Mirna povorka ranije ovoga mjeseca ipak je privukla 800 tisuća ljudi, prema organizatorima, što pokazuje da je podrška prosvjednom pokretu i dalje jaka.

Prosvjednici s maskama uzvikivali su slogane "oživite Hong Kong, revoluciju našeg vremena" i "neovisnost Hong Konga" dok su marširali po trgovačkim centrima.

Fronta za građanska i ljudska prava, koja je organizirala neke od najvećih prosvjeda, na kojima je nekada bilo preko milijun ljudi, prijavila je policiji prosvjed za Novu godinu.

Policija je uhitila preko 6000 ljudi od početka prosvjeda u lipnju, uključujući velik broj osoba tijekom duge opsade Politehničkog sveučilišta u Hong Kongu, sredinom studenog.

Mnogi stanovnici Hong Konga bijesni su zbog, kako smatraju, kineskog miješanja u autonomiju Hong Konga i kršenja zajamčenih sloboda bivšoj britanskoj koloniji koja je vraćena Kini 1997.

Kina odbacuje takve teze i tvrdi da je predana načelu "jedna zemlja, dva sustava" te optužuje strane sile za poticanje prosvjeda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum