COVID-19

NOVO CJEPIVO: Još jedna tvrtka zatražila odobrenje svog cjepiva protiv koronavirusa za hitnu uporabu

| Autor: HINA
(Hina)

(Hina)


Tvrtka Johnson & Johnson potvrdila je u četvrtak da je od američkih zdravstvenih regulatora zatražila odobrenje svog cjepiva protiv koronavirusa za hitnu uporabu u SAD-u, dodavši da će u sljedećim tjednima to zatražiti i u Europskoj uniji. 

Johnson&Johnson zahtjev za odobrenje cjepiva predao je američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) nakon što su krajem siječnja objavili izvješće da je njihovo cjepivo učinkovito u sprječavanju zaraze koronavirusom u 66 posto slučajeva

Radi se o cjepivu koje se primjenjuje u jednoj dozi, što bi moglo ubrzati opskrbu cjepivom i pojednostaviti američku kampanju procjepljivanja. Za razliku od dva dosad odobrena cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTecha i Moderne, cjepivo Johnson&Johnsona ne zahtijeva primjenu druge doze i ne treba biti zamrznuto tijekom distribucije. 

Paul Stoffels, glavni znanstvenik J&J-a, najavio je prošlog mjeseca kako bi cjepivo u distribuciji moglo biti u ožujku.

“Nakon što dobijemo odobrenje našeg COVID-19 cjepiva za hitnu uporabu, spremni smo za slanje cjepiva”, ustvrdio je Stoffels u priopćenju. 

Tvrtka je najavila da će u sljedećim tjednima poslati zahtjev za uvjetno odobrenje cjepiva protiv koronavirusa i Europskoj agenciji za lijekove. 

Tijekom 2021. Johnson&Johnson planira dostaviti milijardu doza cjepiva. 

U kliničkom ispitivanju cjepiva te tvrtke sudjelovalo je gotovo 44 tisuće ispitanika, a ispitivanje je provedeno u šest zemalja. Postotak učinkovitosti cjepiva u sprječavanju zaraze koronavirusom razlikuje se, u SAD-u se cjepivo pokazalo učinkovito u 72 posto slučajeva, u Latinskoj Americi u 66 posto, a u Južnoj Afiric u 57 posto slučajeva. 

Cjepiva proizvođača Pfizen/BioNTech i Moderne pokazala su učinkovitost u 95 posto slučajeva, međutim, njihova ispitivanja provedena su uglavnom u SAD-u i to prije pojave novih sojeva virusa. 

U ispitivanju prevencije težih oblika bolesti uzrokovane zarazom koronavirusom, cjepivo Johnson&Johnsona pokazalo se učinkovito u 85 posto slučajeva u svim zemljama u kojima se provelo ispitivanje. 

Cjepivo J&J-a koristi virus obične prehlade poznat kao adenovirus tip 26 kako bi u tijelo unijelo proteine koronavirusa i izazvalo imunološku reakciju, dok dva druga cjepiva, koriste novu tehnologiju poznatu pod nazivom mRNa, zbog koje ih je potrebno držati u zamrzivačima. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum