STRAH OD ŠPIJUNAŽE

Novi Zeland blokirao prodaju Huawei opreme ZBOG NACIONALNE SIGURNOSTI

(EPA)

(EPA)


Novi Zeland je posljednja zemlja u nizu koja je blokirala prijedlog za korištenje telekomunikacijske opreme kineskog Huaweia zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost, s obzirom na povezanost kineskih kompanija i vlasti.

Telekomunikacijska tvrtka Spark New Zealand željela je koristiti Huawei opremu u razvoju svoje 5G mobilnoj mreži. Međutim, vladina agencija je priopćila kako bi dogovor „značajno podigao rizike po nacionalnu sigurnost“.

Taj potez samo je dio povećanog otpora prema uključivanju kineskih tehnoloških tvrtki, a zbog sigurnosnih razloga.

Huawei, najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme, suočio se s otporom vlada nekoliko zemalja zbog straha da bi njegova tehnologija mogla biti korištena za špijunažu.

Spark NZ je priopćio kako je obaviješten od strane vlade NZ da će korištenjem Huaweijeve 5G opreme u planiranoj mreži „ ako se provede, značajno podići rizike nacionalne sigurnosti“.

Huawei nije zasad odgovorio na zahtjev novinara BBC-a za komentarom.

Taj potez slijedi odluku Australije da blokira Huaewiju i kineskoj tvrtki ZTE mogućnost pružanja 5G tehnologije za australske bežične mreže zbog pitanja nacionalnoj sigurnosti.

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo izrazili su zabrinutost zbog Huaweija, a tvrtka je kritizirana i u Njemačkoj, Japanu te Južnoj Koreji.

Prošlog tjedna, Wall Street Journal objavio je da američka vlada pokušava nagovoriti kompanije za bežične usluge da izbjegavaju upotrebu opreme Huaweija.

Jedna zemlja, pak, stoji uz Huawei - Papua Nova Gvineja priopćila je kako će ovaj tjedan nastaviti pregovore s Huaweijem kako bi ima izgradila svoju internetsku infrastrukturu.

Tijekom proteklog desetljeća Kina je značajno ulagala u tu pacifičku zemlja.

Stručnjaci kažu kako su strane vlasti zabrinute zbog rizika od kineske špijunaže, s obzirom na bliske veze između tamošnjih kompanija i države.

Stručnjak za kibernetički kriminal Australskog instituta za strateške politike Tom Uren izjavio je kako kineska vlada dugo godina pokazuje sklonost krađi informacija. „Kineska država uključila se u mnogo kiber i druge oblike špijunaže te u krađu intelektualnog vlasništva“, kaže.

Veze između kineskih kompanija i vlade potaknule su zabrinutost da bi Kina mogla pokušati „iskoristiti tvrtke povezane s državom kako bi im bila omogućena špijunaža“, kaže Uren.

Na to ukazuju i novi zakoni uvedenim prošle godine koji zahtijevaju od kineskih organizacija da pomognu u radu nacionalnih obavještajnih službi. Ti zakoni omogućuju Kini da prisili ljude i eventualno kompanije da pomažu ako im to treba, rekao je Uren. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom