BERLIN

Njemačkoj bez sezonaca prijeti nestašica voća i povrća

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačkoj zbog nedolaska sezonskih radnika prijeti nestašica voća i povrća, a ministarstvo poljoprivrede objavilo je u srijedu da radi na tome da se radnicima iz istočne Europe ipak dopusti dolazak na rad u Njemačku.

 „Mi ne možemo bez sezonskih radnika. Ja s ministrom unutarnjih poslova Horstom Seehoferom vodim razgovore kako bi pronašli rješenje za ovaj problem“, rekla je ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner (Kršćansko-demokratska unija CDU) u razgovoru za javni servis ARD. 

Ministar unutarnjih poslova Seehofer prošlog je tjedna, u sklopu mjera za sprječavanje širenja koronavirusa, zabranio ulazak u zemlju sezonskim radnicima s istoka Europe, prije svega iz Rumunjske, Bugarske i Poljske. 

Kloeckner je objasnila kako sa Seehoferom razgovara kako bi se „uskladili ciljevi“ zaštite stanovništva od zaraze, s jedne i osiguranja berbe, s druge strane. 

Ministrica poljoprivrede je rekla kako je u pronalaženje rješenja uključen i epidemiološki institut Robert Koch kako bi bilo zajamčeno da sezonski radnici ne doprinesu širenju zaraze. 

„Mi moramo jasno reći da je lanac prehrambene opskrbe, u koji nedvojbeno spadaju i poljoprivrednici i njihovi radnici, relevantan za održavanje sustava“, rekla je Kloeckner.

Prema pravilu koje je trenutno na snazi, od ograničenja kretanja su izuzete osobe koje rada u djelatnostima koje su „relevantne za funkcioniranje sustava“. 

Zabrana ulaska sezonskih radnika koji već godinama pomažu u berbi u Njemačkoj mogla bi, po mišljenju Njemačkog saveza poljoprivrednika (DBV), utjecati i na opskrbu svježim voćem i povrćem u njemačkim samoposluživanjima. 

„Ponuda voća i povrća u njemačkim trgovinama će se smanjiti, što će sa sobom donijeti i povećanje cijena“, rekao je predsjednik DBV-a Joachim Rukwied za dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung. 

Na njemačkim poljima godišnje pomaže oko 300.000 sezonskih radnika, mahom iz istočnoeuropskih zemalja poput Rumunjske, Bugarske i Poljske. Proteklih godina su u berbi šparoga i jagoda pomagali i sezonci iz Hrvatske. 

Kloeckner se proteklih dana založila za to da se pri berbi uposle podnositelji zahtjeva za azilom, koji za vrijeme dok čekaju rješenje svoje molbe u pravilu ne smiju raditi. 

Kao moguću zamjenu za sezonce s istoka Europe Kloeckner je predložila i nezaposlene. Ona je objasnila kako se dosad poljoprivrednicima prijavilo preko 40.000 radnika koji su spremni pomoći pri berbi. No istodobno se radi o radnicima bez iskustva i često bez fizičkih predispozicija za naporni rad u polju. 

„Ovi radnici su tek mala pomoć. Oni ne mogu zamijeniti iskusne sezonske radnike“, rekla je Kloeckner. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of