ZAGREB

HPK: Ne treba stvarati paniku oko koronavirusa, ali treba poraditi na samodostatnosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) u srijedu je poručila da ne treba stvarati paniku zbog pojave koronavirusa, ali treba poraditi na samodostatnosti i Hrvatskoj je potrebna jasna strategija povećanja proizvodnje hrane i poljoprivrednih proizvoda.

HPK u priopćenju upozorava kako je nepotrebno širiti paniku vezano za pojavu koronavirusa i netočne informacije oko toga da je zabranjen kontakt s domaćim životinjama.

"Hrvatska poduzima sve mjere preventivne zaštite sukladno preporukama te naputcima Zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i Svjetske zdravstvene organizacije, a provode se i pojačane higijenske i sanitarne mjere u lancu opskrbe, u prodavaonicama i uredskim prostorima te smo uvjereni kako u Hrvatskoj ne treba stvarati dodatnu paniku", ističu u HPK.

Predsjednik HPK Mladen Jakopović poziva nadležne institucije, posebice Upravu za veterinarstvo i veterinarske inspektore, da dodatno pojasne načine na koji koronavirus ima utjecaj na rad i kontakt stočara s domaćim životinjama. 

Upozorava, naime, kako mediji prenose da je zabranjen kontakt sa životinjama što ima negativan utjecaj i stvara strah kod domaćih stočara, proizvođača koji nemaju dovoljno informacija na koji način pojava koronavirusa u Hrvatskoj može imati utjecaj na životinje i rad s njima.

Poljoprivrednicima je potrebno više konkretnih informacija oko mjera zaštite pri radu sa životinjama, ali i svim drugim aspektima vezano za ovaj virus i proizvodnju odnosno distribuciju hrane kako se ne bi stvarala dodana panika kod poljoprivrednih proizvođača, poručuje Jakopović.

Hrvatska treba strategiju povećanja proizvodnje hrane i poljoprivrednih proizvoda

HPK navodi kako zbog širenja koronavirusa sve više svjetskih kompanija upozorava da bi moglo doći do smanjenja proizvodnje te daljnjih poremećaja nabavnih lanaca.

Iako iz pojedinih trgovačkih lanaca stižu informacije o pojačanom prometu, u HPK vjeruju da u ovom trenutku u Hrvatskoj ne bi trebalo doći do većih poremećaja u opskrbi hranom i životnim namirnicama.

"Međutim, pojava koronavirusa i potencijalna opasnost od moguće pandemije još jednom nas upozoravaju kako je Hrvatskoj hitno potrebna jasna i snažna strategija povećanje proizvodnje hrane i poljoprivrednih proizvoda, jer smo ovisni o uvozu", poručuju iz poljoprivredne komore. 

Jakopović podsjeća da HPK već godinama upozorava na pitanje nacionalne sigurnosti ako je domaća proizvodnja ispod 50 posto razine samodostatnosti, na nedostatak skladišnih kapaciteta i robnih rezervi hrane.

"Države koje su ovisne u uvoznim robama, s globalnog tržišta u ovakvim se situacijama mogu naći u velikoj opasnosti da dovedu u rizik opskrbu svog stanovništva dovoljnim količinama hrane, ali isto tako da budu pod udarom špekulativnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica. Vjerujemo kako je i ovo prilika da domaći proizvođači i lokalni lanci opskrbe dobiju na važnosti i da još jednom shvatimo kako je proizvodnja domaće hrane prioritet svake zemlje koja ne želi da ugrozi svoju prehrambenu suverenost u sličnim situacija", poručuje Jakopović.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater