BERLIN/FRANKFURT

Njemačko ministarstvo financija pod istragom zbog ignoriranja pranja novca

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačko tužiteljstvo je u četvrtak je zbog sumnje na propuste u borbi protiv financijskog kriminala izvršilo pretres u ministarstvima financija i pravosuđa u sklopu istrage protiv vladine agencije za sprečavanje pranja novca.

Istraga protiv Financijske obavještajne jedinice (FIU) želi utvrditi je li naređeno da se zanemare upozorenja o sumnjivim transferima novca.

FIU je agencija ministarstva financija koje vodi socijaldemokrat Olaf Scholz.

Pretres je stigao u odlučujućem trenutku za Scholza koji, prema istraživanjima javnog mišljenja, ima dobre šanse da bude izabran za idućeg njemačkog kancelara na izborima 26. rujna ove godine.

Glasnogovornik tužiteljstva rekao je da je istraga pokrenuta nakon zaprimanja pritužbi da FIU nije reagirala na upozorenja o sumnjivim transakcijama vrijednim milijune eura koje su se odvijale u razdoblju od 2018. do 2020. godine, između ostaloga i prema Africi.

Scholz je nedavno izjavio da je u FIU-u povećao broj zaposlenih sa 165 na gotovo 500 i uložio velika sredstva u bolju opremu.

Tužiteljstvo pak navodi da se, nakon što je FIU preuzela kontrolu nad pranjem novca, broj izvještaja o sumnjivim aktivnostima drastično smanjio. Tužitelji su također priopćili da su prethodne istrage otkrile opsežnu komunikaciju između FIU-a i ministarstava koja su pretresena u četvrtak.

Prema navodima osoba koje su upoznate s radom FIU-a, ta agencija već se godinama bori s upozorenjima o sumnjivim transferima novca.

Schulz je komentirao slučaj rekavši, između ostaloga, da su tužitelj svoja pitanja “mogli poslati pismenim putem”.

Iz FIU-a su odbili komentirati slučaj.

Istraga je došla u trenutku kada napore Njemačke u borbi protiv pranja novca procjenjuje organizacija Financial Action Task Force (FATF), međunarodno udruženje kojemu je cilj sprečavanje financijskog kriminala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini