BERLIN

Njemački socijaldemokrati ostaju u vladi samo uz Merkel na čelu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) ostaje u koaliciji s demokršćanskom Unijom CDU/CSU samo ako na čelu te vlade ostane Angela Merkel, rekao je u srijedu glavni tajnik SPD-a Lars Klingbeil reagirajući na previranja na vrhu Kršćansko-demokratske unije (CDU).

"Angela Merkel je aktualna kancelarka. S njom smo ušli u ovu koaliciju i s njom ćemo iz ove koalicije i izići i to na kraju izbornog razdoblja", rekao je Klingbeil za Redakcijsku mrežu Njemačka (RND).

On je objasnio kako SPD želi nastaviti rad s Unijom CDU/CSU i to "do jeseni 2021.", do kada je ova vlada i izabrana.

On najavu predsjednice CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer o povlačenju s vrha CDU-a i odustajanju od kandidature za kancelarku ne vidi kao prepreku za daljnji rad s Unijom CDU/CSU, a tu situaciju je usporedio s previranjima na vrhu SPD-a, gdje je prošle godine također došlo do promjena na vrhu stranke.

"Slično smo proživjeli i mi u SPD-u i to nam nije smetalo da i dalje nastavimo s uspješnim radom unutar vlade", rekao je Klingbeil.

On je istodobno upozorio da nastavak dobre suradnje s CDU-om ovisi i o tome koliko će se ova stranka uspjeti ograditi od desničarskih stranaka poput Alternative za Njemačku (AfD).

Do previranja u CDU-u je došlo nakon što je ogranak ove stranke za saveznu pokrajinu Tirinšku, protivno stajalištu središnjice stranke, prošlog tjedna zajedno s AfD-om podržao kandidata liberala za pokrajinskog premijera, s isključivim ciljem sprječavanja ponovnog izbora kandidata stranke Ljevica Bode Ramelowa. Nakon toga je pojačan pritisak na predsjednicu CDU-a Kramp-Karrenbauer, što je uslijedilo njezinim odstupanjem s čela stranke.

Unutar CDU-a je pokrenut proces potrage za novim čelnikom stranke, a ista osoba bi bila i demokršćanski kandidat za kancelara. U jeku krize na vrhu CDU pojavili su se i glasovi koji su tražili prijevremeno povlačenje Angele Merkel s pozicije kancelarke. 

Merkel je 2018. odstupila s mjesta predsjednice CDU-a i najavila da će ostati kancelarka do kraja ovog izbornog razdoblja. 

Klingbeil je naglasio kako "vjeruje u osjećaj odgovornosti" čelnika CDU-a te će se situacija stabilizirati i zbog činjenice što Njemačka u srpnju od Hrvatske preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini