MANAGUA

Nikaragvanski predsjednik se mjesec dana ne pojavljuje u javnosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Nikaragvanski ljevičarski predsjednik Daniel Ortega (72) već  mjesec dana se ne pojavljuje u javnosti, pa mnogi sumnjaju da je ozbiljno bolestan dok se srednjoamerićka država bori s koronavirusom.

Ortega se zadnji puta pojavio u javnosti 12. ožujka, kada se putem video-poziva javio iz svoje sobe, a nikaragvanska vlada odbija iznijeti bilo kakve informacije o tome gdje je predsjednik i kakvo mu je zdravstveno stanje. 

Junak nikaragvanske revolucije iz 80-tih godina prošlog stoljeća pretrpio je dva srćana udara, ima visoki kolesterol i druge tegobe.

Bivšem gerilcu Ortegi to nije prvi puta da misteriozno nestaje, prije šest godina je njegova dugotrajna odsutnost čak potaknula nagađanja da je možda preminuo, a nestao je na nekoliko tjedana 1998. godine, nakon što ga je posvojena pokćerka optužila za zlostavljanje, što je on negirao.

Nikaragva je zasad registrirala sedam slučajeva koronavirusa i jedan smrtni slučaj, no stručnjaci dovode u pitanje brojke jer vlada nije otkrila koliko je ispitivanja obavljeno. Nikaragva nije uvela socijalno distanciranje ili druge mjere zaštite protiv virusa, za razliku od susjednih Salvadora i Hondurasa, a u toj zemlji se još uvijek igra i nogomet. 

Ortega je izabran za predsjednika 1984. godine, a nakon pet godina je napustio dužnost, da bi se 2007.  godine ponovno pobijedio na predsjedničkim izborima. Mandat mu istječe krajem 2022. godine.

 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini